Vláda opět odložila novelu o hazardu i o ropných rezervách

Praha - Novela o zákazu internetového sázení u společností neregistrovaných v Česku i dvacetiprocentní daň pro provozovatele sázkových her byla opět odložena, důvodem byla absence Miroslava Kalouska, jehož úřad zákon připravil. Nedošlo ani na návrh na navýšení hmotných rezerv, což by mohlo znovu zvednout cenu pohonných hmot. Jeho předložení nařizuje směrnice Evropské unie. Ministři odložili i zefektivnění řízení civilních sporů prostřednictvím elektronizace. Na polovinu by se zkrátila dvouměsíční lhůta pro podání dovolání.

Zákon internetového sázení, který připravilo ministerstvo financí, má umožnit zahraniční majetkovou účast, avšak s podmínkou, že provozovatel bude mít sídlo a kamennou pobočku pro registraci hráčů v Česku. „Je možná výjimka v tom, že zřejmě tato tvrdší ustanovení budou mít jenom dočasný charakter a stát se bude muset připravit na volný trh v oblasti loterijních průmyslů, což bude stát nějaké roky a nějaké peníze,“ uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek. 

Státu a obcím budou provozovatelé dál odvádět dvacet procent ze zisků v podobě jednotné daně. Příjmy ze sázkových her pak poputují do rozpočtu státu a daně z výherních automatů převážně do pokladen radnic. Hazard mají nově místo ministerstva financí povolovat příslušné finanční úřady. Obcím ale zůstane právo vydávat vyhlášky a těmi hazard regulovat.

Zástupci herního průmyslu kritizují příliš časté změny podmínek, podle nich sráží podnikatelskou jistotu v oboru na nulu. „Jako kdyby lidé na legislativě nevěděli, že to nejdůležitější, co je, je právní stabilita. Abychom věděli, že ať už ta pravidla jsou jakákoliv, budou stabilní na 15 i 20 let. Máme k novele velké výhrady,“ podotkl ředitel Asociace provozovatelů kurzovních sázek Marek Herman.  

Větší zásoby ropy mohou benzín prodražit

Vláda odsunula i návrh o navýšení státních rezerv ropy a ropných produktů ze současných 90 dnů na 120 dnů. Teď má Česko pro případ krize v záloze zhruba 2 miliony tun ropy a přibýt by mělo dalších 700 tisíc tun ropy. Za uskladnění by ale zaplatily rafinerie a vyšší náklady by nejspíš naúčtovaly řidičům. Ministr průmyslu Martin Kuba proto předem avizoval, že návrh pocházející původně z doby vlády Jana Fischera nepodpoří. „Já si neumím představit, že bychom podpořili jako vláda řešení, které by mohlo zvýšit cenu pohonných hmot,“ reagoval ministr. Ministerstvo průmyslu chce spíše hledat nové systémové řešení, které by benzín mohlo i zlevnit.

Brífink Karolíny Peake po jednání vlády (zdroj: ČT24)