Češi se v recyklaci elektroodpadu zlepšili, za Západem stále zaostávají

Praha - Češi minulý rok zrecyklovali 55 tisíc tun lednic, praček, televizí a dalšího elektroodpadu. To je meziročně zhruba o 3 tisíce tun více, stále to ale nedosahuje úrovně z dob před hospodářskou krizí. Česká republika patří v recyklaci elektroodpadů mezi novými členskými státy EU ke špičce a předčí Slovensko, Polsko i Maďarsko. Za západní Evropou ale pořád zaostává. Přeborníky jsou Norové, kteří na obyvatele vytřídí šestkrát tolik co Češi.

Recyklace má řadu důvodů – jednak se při ní ze starých spotřebičů získají znovuvyužitelné prvky a neméně důležité je i to, že se díky odborné recyklaci zabrání úniku nebezpečných látek do životního prostředí. „V televizích musíme dbát na olovo, které se objevuje v obrazovkovém skle, nebo na látku, která umožňuje zobrazování v televizi, která se jmenuje luminofor,“ popsala manažerka marketingu společnosti Asekol Hana Ansorgová. Jeden takový televizor se dá v průměru zrecyklovat z 80 procent.

I když Česko patří mezi novými členskými státy EU k tahounům recyklace, za Západem stále zaostává, a to nejen v případě elektroodpadu. Zatímco v Česku se zrecykluje zhruba 317 kilogramů odpadu na hlavu, v Evropě je to 500. Celkově Češi recyklují pouze 16 procent odpadu. V sousedním Rakousku jsou to přitom více než dvě třetiny. Co se týče elektroodpadu, vytřídí Češi zhruba 5 kilogramů na hlavu, Norové 28 kilo.

Kontejnery na papír či plasty dnes již v České republice najdeme takřka na každém rohu a přibývá i míst, kde můžeme odložit elektroodpad. Nechat je ho možné ve sběrných dvorech, u prodejců elektra nebo ve speciálních červených kontejnerech. Přesto řada elektrických spotřebičů stále končí ve směsném odpadu. „Problém není s těmi velkými spotřebiči, které se nevejdou do popelnice, ale s těmi drobnými je problém, proto je dobře, že se na ulicích objevily červené kontejnery,“ uvedl zástupce šéfredaktora Odpadového fóra Ondřej Procházka.

Evropská unie zrecykluje ročně odpad zhruba za 150 miliard eur. Brusel chce tento objem zvýšit o dalších 40 miliard, což by mělo v průmyslu zabývajícím se recyklací vytvořit zhruba 400 tisíc pracovních míst.