Americká ekonomika vytvořila v dubnu méně míst, než se čekalo

Washington – Americká ekonomika vytvořila v dubnu výrazně méně pracovních míst, než se očekávalo. Analytici očekávali 170 tisíc nových pracovních míst, skutečně bylo však vytvořeno pouze 115 tisíc. Míra nezaměstnanosti nicméně klesla na nové tříleté minimum 8,1 procenta z březnových 8,2 procenta. Důvodem je ale hlavně to, že nezaměstnaní přestali hledat práci. Plyne to z dnešních údajů ministerstva práce USA. Americké akciové indexy zahájily dnešní obchodování pod vlivem zprávy poklesem o zhruba půl procenta a později se jejich ztráty ještě prohlubovaly. Kurz dolaru klesl vůči euru i jenu a ceny ropy prohloubily pokles.

Duben tak byl druhý měsíc po sobě, kdy se tvorba pracovních příležitostí v USA výrazně zpomalila. Počet nových míst za březen ale statistiky opravily z původního odhadu 120 000 na 154 000 a za únor o 19 000 nahoru na 259 000 míst. Průměr vzniklých míst za posledních šest měsíců tak činí solidních 197 000, znepokojení ale vyvolává letošní zpomalování.

Procento Američanů v produktivním věku, kteří pracují nebo aktivně hledají práci, klesl v dubnu nejníže za více než třicet let. Déle než půl roku je nezaměstnaných stále víc než pět milionů lidí, což je podle agentury AP tři roky od konce recese nezvykle mnoho. 

Míra nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24

Další smíšená zpráva z amerického trhu práce podle ekonomů zvyšuje obavy ze ztráty dynamiky největší světové ekonomiky a po prudkém růstu zaměstnanosti v zimních měsících podkopává naděje na obrat k plnému oživení. „Stále rosteme jen pozvolna. Tempo najímání je zpět na úrovni odpovídající ochablému růstu,“ řekl agentuře Reuters ekonom IHS Global Insight Nigel Gault.

Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T:

„Očekával bych další pokračování velmi pozvolného oživení, to znamená tvorba pracovních míst kolem sto padesáti tisíc míst a spíše stagnace míry nezaměstnanosti než takový dramatický pokles, jako byl k vidění koncem minulého roku.“

Dnešní údaje mohou prohloubit nervozitu v Bílém domě. Prezident Barack Obama potřebuje silný růst zaměstnanosti, aby si posílil šance na znovuzvolení v listopadových volbách. Míra nezaměstnanosti v prvním roce jeho vlády dosáhla deseti procent a loni se před zimním poklesem držela kolem devíti procent. Nyní je stále asi dva procentní body nad průměrem posledních 50 let.

Bílý dům označil dnešní smíšené údaje za známku dalšího pokroku, zdůraznil však potřebu rychlejšího růstu zaměstnanosti. „Pozorujeme ozdravování ekonomiky,“ řekl předseda rady ekonomických poradců Bílého domu Alan Krueger v televizi CNBC. 

Americká centrální banka (Fed) v poslední době upozorňuje na to, že trh práce pravděpodobně zcela neoživí ještě několik let. Šéf Fedu Ben Bernanke minulý měsíc řekl, že banka poskytuje ekonomice dostatek podpory, ponechal však otevřené dveře pro další podpůrné kroky. Analytici ale od Fedu žádný výraznější zásah nečekají, pokud ekonomika výrazněji nezeslábne. V prvním čtvrtletí růst hrubého domácího produktu USA zvolnil na 2,2 procenta ze tří procent v předešlém čtvrtletí.