Kalousek zemědělcům údajně přislíbil kompenzaci za zelenou naftu

Praha - Stát by mohl zemědělcům ztrátu z plánovaného zrušení takzvané zelené nafty kompenzovat jinak. Po dnešním jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem to uvedl prezident agrární komory Jan Veleba. Kalousek mu údajně přislíbil, že by zrušení této podpory mohl zohlednit jinou formou při sestavování rozpočtu na příští rok.

Zrušení výjimky zaručující až dosud agrárníkům vrácení 60 procent spotřební daně z pohonných hmot, připraví zemědělce ročně o 1,6 miliardy korun. Proti zrušení zelené nafty proto farmáři hodlají blokovat 23. května regionální silnice zemědělskou technikou. Daňovou výjimku na naftu pro zemědělce využívají v současnosti všechny země v EU kromě Slovenska. Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka bude mít zrušení zelené nafty dopad na konkurenceschopnost českého zemědělství i na zaměstnanost v oboru.  

Kalousek údajně při vzájemném setkání Velebovi zopakoval, že od svého záměru zelenou naftu zrušit neustoupí. Stejně tak na svém požadavku trvají zemědělci. „Jediné pozitivum té návštěvy je to, že mi pan ministr sdělil, že až bude připravovat rozpočet na rok 2013, tak že je připraven s námi komunikovat a případně ten výpadek pro nás (zrušení zelené nafty) zohlední,“ řekl Veleba.  

„Jistý posun to je, ale nelze na tom absolutně stavět. Potřebujeme jasné slovo předsedy vlády,“ uvedl Veleba. Petr Nečas však s Agrární komorou podle jejich slov jednat nechce. Na dopis odeslaný před měsícem nijak nereagoval. „Respektuji možnost každého projevit svůj názor, pokud neomezuje práva a svobody druhých. Blokády silnic jsou za touto hranou a poškodí především ty spoluobčany, kteří nemají s lobbováním za zachování daňových privilegií na zelenou naftu a víno nic společného,“ komentoval Petr Nečas.  

Podle Agrární komory budou čeští zemědělci po zrušení dotací platit za naftu mnohem víc než v okolních státech. Oproti Rakousku o 11 korun na litr, oproti Polsku o 9 korun a oproti Německu o pět korun na litr víc.

Agrárníci chtějí nátlakovou akcí rozhodnutí vlády zvrátit. Nesouhlasí ani s dalším Kalouskovým záměrem - zavést spotřební daň na víno. V současné době totiž platí v Česku nulová sazba daně z takzvaného tichého (neperlivého) vína. Vláda navrhuje daň deset korun na litr vína. Zároveň by však měla být od daně osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500 000 hektolitrů, tedy asi 25 procent celkové produkce. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat.

Hrozny
Zdroj: ČT24