Rozpočet USA byl v dubnu zřejmě poprvé od startu krize v přebytku

Washington - Spojené státy zřejmě za duben vykázaly první měsíční rozpočtový přebytek od vypuknutí finanční krize. Podle odhadů Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO) činil přebytek za duben 58 miliard USD (1,1 bilionu Kč). Rozpočet nevykázal měsíční přebytek od září 2008.

Loni v dubnu rozpočet vykázal schodek 40 miliard USD. Přebytek očekávají i analytici dotazovaní agenturou Reuters, avšak nižší, kolem 30 miliard USD. Ministerstvo financí zveřejní údaje o rozpočtu za duben ve čtvrtek.

Přebytek v jednom měsíci však ještě neznamená obrat v zadlužování Spojených států. CBO v lednu odhadl, že USA v letošním fiskálním roce vykážou již čtvrtým rokem za sebou roční deficit vyšší než jeden bilion USD. Fiskální rok v USA končí 30. září.

Za rozpočtový přebytek v dubnu podle CBO může několik mimořádných faktorů. Jsou mezi nimi platby, které se jindy uskuteční v březnu nebo v květnu. Rovněž výplata přeplatků daní za rok 2011 se tentokrát uskutečnila místo v dubnu již v březnu a přeplatky byly o 14 miliard USD nižší než za předchozí rok. Po úpravě o tyto přesuny by podle CBO přebytek za duben 2012 činil 27 miliard USD ve srovnání se schodkem 13 miliard USD za duben 2011, napsala agentura Reuters.