Dopravní odbory plánují stávku

Praha - Dopravní odbory se chystají vyjádřit nesouhlas s reformními kroky vlády. Jaký postup Unie železničních zaměstnanců a Koalice dopravních odborových svazů zvolí, informoval předseda odborového svazu DOSIA Jan Rejský. Podle jeho slov jsou odboráři na stávku připraveni, není ale jasné, kdy a v jaké formě proběhne.

Představitelé dopravních odborů protestují proti vládním krokům dlouhodobě, minimálně od velkých protestů v Praze na Václavském náměstí 21. dubna se uvažuje i o výraznější formě protestu. Ani po dnešním jednání odborářů ale není jasné, jakou formu tyto protesty budou mít. Stávka může být jednodenní, ale i vícedenní, nebo protesty naopak mohou proběhnout mírnější formou.

Rozhovor s Janem Rejským (zdroj: ČT24)

Odboráři jsou svou nespokojenost připraveni vyjádřit stávkou, o jejímž datu ale není dosud rozhodnuto. Odboráři jsou ale připraveni stávku vyhlásit kdykoli během května a června, a to velice operativně, během několika dní. Spíše než na krocích vlády přitom záleží na dohodě mezi odbory.

Problémy na dráze

K nespokojenosti s vládními kroky se v případě pracovníků na železnici přidal nesouhlas s postupem ve společnosti ČD Cargo. Železniční odbory protestují proti restrukturalizaci této společnosti, při které by mohlo být propuštěno až 1 200 lidí. Problémy společnosti ČD Cargo jsou jedním z důvodů, proč je na železnici stávka pravděpodobnější než v jiných oborech, přestože ani zde není situace jasná.

Jednoznačné není ani rozhodnutí, zda se šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil zúčastní zítřejší schůzky tripartity. Přestože odbory oznámily, že se jednání tripartity účastnit nebudou, Zavadil by měl být na zítřejším jednání přítomen.