Města a obce váhají se zvýšením poplatků za odpad

Praha – Zvýšit, nebo zachovat poplatky za odvoz odpadků? Právě tuto otázku si teď kladou mnohá města, přestože zdražit budou moci až od příštího roku. Před týdnem sněmovna rozhodla, že města můžou zvednout poplatky až na tisíc korun na osobu – jejich představitelé ale mají úplně jasno jen málokde.

Radnice možnost vybírat za odvoz odpadků místo dnešních 500 až 1 000 korun za osobu vítají, na druhou stranu ale ještě nevědí, jestli poplatky zvednou. I když by to rády udělaly, bojí se nárůstu počtu neplatičů.

Třeba v Kroměříži už teď mají 1 700 dlužníků. „Dlužná částka, která je v tuto chvíli zhruba 2 miliony korun, je alarmující a bude na ni třeba reagovat,“ říká Pavel Zrna, mluvčí města Kroměříž. Stejné obavy mají i v Ostravě, kde město doplácí z rozpočtu 40 milionů ročně. Se zdražením ale váhá, stejně jako Havířov a další města.

„Neradi bychom trestali ty, kteří platí na úkor těch, kteří neplatí,“ uvedl Tomáš Petřík (ODS), náměstek primátora Ostravy. Podobně se vyjádřil i Petr Smrček (ČSSD), náměstek primátora v Havířově: „Velmi citlivě budeme zvažovat vůbec míru zvýšení místních poplatků.“ K ponechání poplatků v současné výši se kloní i magistrát v Karviné.

Na jižní Moravě zatím žádná radnice neohlásila, že poplatky určitě zvýší, připustilo to ale Blansko a Břeclav. Jistotu, že se poplatky nezvednou, mají třeba Pražané. Za odvoz odpadků tu platí majitelé nemovitostí a o zdražení hlavní město neuvažuje.

Události: Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)