Brusel: Česká ekonomika bude stagnovat, stejně tak i celá unie

Praha - Česko letos čeká stagnace, počítá s tím nová ekonomická prognóza Evropské komise. K růstu 1,5 procenta by se pak hospodářství mělo vrátit příští rok. Hospodářství eurozóny letos čeká propad o 0,3 procenta, zatímco ekonomika celé Evropské unie bude rovněž stagnovat. Výhled rozvoje eurozóny i zemí mimo ni představil eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Kromě ekonomického růstu se prognóza zabývá i dalšími daty, například rozpočtovými schodky. Maximální limit podle ní nesplní Španělsko, a bude tak zřejmě muset přikročit k dalším úsporám.

Eurokomisař pro ekonomiku a měnové záležitosti Olli Rehn dnes představil prognózu ekonomického vývoje v Evropské unii, z níž vyplývá, že hospodářství eurozóny letos čeká propad o 0,3 procenta, zatímco ekonomika celé Evropské unie bude rovněž stagnovat. Prognóza předpokládá zotavení, které by mělo začít v druhé polovině tohoto roku a pokračovat by mělo až do předpovědního horizontu dalšího roku.

V otázce veřejných financí panuje pozitivní nálada. V zemích EU se veřejné finance v roce 2011 zlepšily a situace by se měla dále zlepšovat. Rozpočtový schodek zemí EU by měl letos klesnout ze 4,5 procenta HDP na 3,6 procenta a ze 4,1 procenta v eurozóně na 3,2 procenta.

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti

„Oživení je v dohledu, ale ekonomická situace zůstává stále křehká.“

Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr financí

„Naše příjmy neporostou tak, jak jsme byli v minulých letech zvyklí, v některých zemích dokonce poklesnou.“

Podle komise pokles rozpočtových schodků bude pokračovat i v roce 2013, v EU deficit klesne v tomto roce na 3,3 procenta a v eurozóně na 2,9 procenta. Avšak pokud se nepřijmou další reformy a změny, pak v příštím roce v EU není možné hovořit podle komise i přes tato data o nějakém strukturálním zlepšení. Zatímco deficity by se měly snižovat, zadlužení naopak bude i nadále postupně narůstat. V EU by letos mělo dosáhnout 86,2 procenta HDP a v eurozóně 91,8 procenta HDP. 

Česká ekonomika letos bude stagnovat

EK je ve své prognóze pro letošek o něco pesimističtější než české ministerstvo financí. To podle dubnového výhledu počítá pro letošek s mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Naopak pro příští rok český úřad odhad vývoje hospodářství v dubnu zhoršil z lednových 1,6 na 1,3 procenta, zatímco EK odhad proti únoru zlepšila z 1,3 na 1,5 procenta. „My očekáváme růst nad jedno procento, což vzhledem k tomu, na co byla Evropa zvyklá v letech 2002 až 2008, nelze označit za světlé zítřky,“ komentoval prognózu komise šéf resortu Miroslav Kalousek.

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Inflaci pro letošek komise v Česku vidí na 3,3 procenta proti 2,1 procenta v loňském roce. Míra nezaměstnanosti letos podle metodiky EU stoupne na 7,2 procenta, což je úroveň, na které by měla zůstat i v roce 2013. Potvrzují to i čeští podnikatelé. „Už v letech 2008-2009 jsme prošli velkým peklem, v té době jsme snížili pracovníky. S tím, co dnes máme, jsme velmi spokojeni, takže naším cílem bude nezvyšovat pracovní nezaměstnanost,“ slibuje si šéf Hospodářské komory Petr Kužel.

Český schodek veřejných rozpočtů podle komise klesne, očekává se na 2,9 procentech HDP. V roce 2013 by mělo následovat další snížení na 2,6 procenta. „V případě hrubého domácího produktu je několik obtížných míst. Dlouhodobě v průměru vychází předpovědi ekonomů více než z poloviny,“ poznamenal analytik Patria Finance David Marek.

Peníze
Zdroj: Jan Přerovský/ISIFA

Rozpočtové odhady jsou ale předmětem dvou hlavních rizik. Jeden je spojen se spolufinancováním projektů z evropských fondů, uvedla EK. Platby z fondů byly dočasně zmraženy kvůli problémům, takže nelze vyloučit, že některé už běžící projekty budou muset být financovány jen z národních zdrojů. Druhý rizikový faktor podle EK představují dopady případného majetkového vyrovnání s církvemi, o němž se nyní v ČR diskutuje. 

Španělsko bez dalších reforem nesplní rozpočtové cíle EU

Španělsko podle prognózy nesplní bez dalších reforem cíl, aby letos snížilo deficit rozpočtu a 5,3 procenta HDP, jak po něm požaduje Evropská unie. EK totiž v případě zachování současných politik očekává schodek pro letošek ve výši 6,4 procenta. Pro příští rok by to mělo být 6,3 procenta, což je také více než unií požadovaná tři procenta pro tento rok. 

Příliš pozitivní výhled nemá ani španělská ekonomika. Zatímco loni rostla o 0,7 procenta, tak letos ji podle komise čeká propad o 1,8 procenta a příští rok o 0,3 procenta. Navíc se dá podle Bruselu čekat další růst nezaměstnanosti, která je nyní ve Španělsku vůbec nejvyšší z celé Evropské unie. Zatímco průměr pro letošek by měl být v EU podle metodiky evropských statistiků 11 procent a v eurozóně 10,3 procenta, tak pro Španělsko Brusel čeká 24,4 procenta a příští rok 25,1 procenta. 

Výsledky hospodářství EU i eurozóny táhnou dolů hlavně Řecko, kde komise letos očekává propad ekonomiky o 4,7 procenta, a další země jižní ekonomiky bojující s recesí. Portugalsku Brusel předpovídá pokles o 3,3 procenta, Kypru 0,8 procenta, Itálii o 1,4 procenta. Pokles hospodářství ale čeká i Nizozemsko (-0,9 procenta), Slovinsko (-1,4 procenta) a také jednu z nečlenských zemí eurozóny - Maďarsko (-0,3 procenta).