Zacvičte si jógu online, ušetříte čas i peníze

Praha – Pomocí počítače připojeného na internet už lze provozovat celou řadu aktivit – a nejedná se pouze o nakupování, komunikaci či sledování videa. Aktuálním hitem jsou různé online kurzy. Nově si tak lidé můžou třeba zacvičit jógu, zahrát si šachovou partii, učit se cizí jazyky nebo hru na kytaru. Vše z pohodlí domova a za nižší cenu.

Online lekce jógy umožňují svým virtuálním návštěvníkům zacvičit si doma. Cvičitelka Karolína Nahodilová začala službu nabízet hlavně klientkám, které si často musely své oblíbené cvičení odepřít kvůli malým dětem.

„Jelikož jsem měla lekce pro maminky s možností hlídání dětí, které se velice ujaly, tak jsem si řekla, že by byl docela dobrý nápad poskytnout jim ty hodiny skrze internet, protože internet už má teď doma každý a každý si třeba najde půlhodinku, když děti spí, a můžou si doma zacvičit. A ujalo se to,“ říká.

Původní model – online lekce jógy v reálném čase – se ale příliš neosvědčil. Karolína proto musela svoji nabídku trochu poupravit. Lekce nyní natáčí dopředu a cvičenky si je mohou pustit, kdy jim to vyhovuje. Požadavky jsou nenáročné – funkční počítač s připojením na internet, případně i s reproduktory, a podložka na cvičení.

  • On-line kurz hry na kytaru zdroj: ČT24
  • On-line jóga zdroj: ČT24

Lekce je vhodné kombinovat s klasickým cvičením

„Ale musím upozornit na to, že možná někomu bude chvíli trvat, než se začne soustředit, protože doma je spousta vlivů, spousta zvuků, na které je člověk zvyklý reagovat, a tak to chce se od nich oprostit a soustředit se sám na sebe,“ dodává Nahodilová.

Proto doporučuje svým cvičencům a cvičenkám používat online lekce spíše jako doplněk ke klasickým lekcím, které vyžadují docházku a umožňují přímý kontakt s lektorem a zejména zpětnou vazbu na správné provedení cviků.

Na internetu jsou i hudební kurzy

Na nový trend už zareagovaly i některé hudební školy. V nabídce mají například hru na kytaru nebo na bicí. Důvody zavedení takové formy výuky jsou podle Jiřího Peši, zakladatele Rockové školy, v podstatě stejné jako u online jógy – nedostatek času a problematické dojíždění na určité místo pravidelně v určitý čas. Výhoda je zejména v tom, že na rozdíl od samouka je u online lekcí menší riziko, že se žák naučí nějaké zlozvyky. Kromě časové úspory mají online lekce i další výhodu: jsou levnější.

Na rozdíl od běžných výukových DVD obsahují online lekce kromě instruktážního videa také doplňující text a tabulatury. A online kurz lze samozřejmě kombinovat i s docházkou do hudební školy a osobními konzultacemi s lektorem. Stejně tak může začínající hudebník pořídit videonahrávku svého umění a poslat přes internet lektorovi, který ji zkontroluje.

Jak Jiří Peša, tak Karolína Nahodilová přiznávají, že ideální model online kurzu vyžaduje vzájemnou a hlavně okamžitou komunikaci. Všichni účastníci by tak měli mít webkamery a lektor by je mohl skrze ně hned opravovat. To je ale při větším počtu žáků docela náročné.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)