Druhá emise dluhopisů pro občany už tolik netáhne

Praha – O druhou emisi dluhopisů pro občany zatím není takový zájem jako o tu předchozí. Lidé si jich za první den a půl objednali za 3,8 miliardy korun. Ministerstvo financí přesto věří, že se mu podaří prodat celý plánovaný objem. U historicky první emise spořících dluhopisů loni na podzim byly za stejné období rozebrány obligace za téměř 9 miliard korun.

Státní dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečný, ale málo výdělečný nástroj. Roční úrok spořícího dluhopisu se splatností 1,5 roku činí 2 procenta a u pětiletého to je přes 3 procenta. Novinkou je sedmiletý protiinflační dluhopis, na kterém se nedá prodělat, ale ani vydělat.

Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr financí:

„Pokud ten zájem nebude takový, tak nás nic nenutí vyprodat těch dvacet miliard, ale kdybyste se se mnou teď chtěl vsadit, tak se s vámi vsadím, že těch dvacet miliard bude vyprodáno.“

I přes pomalejší rozjezd je ale podle analytiků zájem stále slušný. „Poptávka již není tak vysoká jako na podzim, protože státní dluhopisy již ztratily jakýsi punc novosti. Ti, co chtěli nakoupit, si to již vyzkoušeli,“ myslí si analytik Josef Rajdl.

Podle Heleny Matuszné, mluvčí České spořitelny, mají investoři největší zájem o nejkratší dluhopis na 1,5 roku. Poptávka po novém protiinflačním dluhopisu je zatím malá.

Ekonomika ČT24: (Ne)úspěch druhé emise státních dluhopisů pro občany (zdroj: ČT24)

S ukončením objednávek ministerstvo počítá na konci května. Lidi budou mít dluhopisy na účtech v polovině června. Pokud bude jarní emise úspěšná, chce ministerstvo vydat novou ve stejném objemu na podzim a takto dvakrát ročně pokračovat i v dalších letech.