Čína ulevuje bankám kvůli podpoře ekonomiky

Peking - Čínská centrální banka opět snížila výši povinných rezerv komerčních bank, což má podpořit poskytování úvěrů a oživit prudce zpomalující ekonomiku. Centrální banka snížila podíl rezerv největších komerčních bank vůči přijatým vkladům s platností od 18. května o 0,5 procenta na 20 procent. Snížení povinných rezerv je již třetím od listopadu, kdy vláda opustila téměř dva roky trvající snahu zpomalit stále narůstající inflaci.

Díky tomuto kroku se podle odhadů do ekonomiky dostane dalších 400 miliard jüanů (1,2 bilionu korun), které mohou banky použít na další poskytování úvěrů. Rozhodnutí banky přichází po vlně statistických údajů z posledního týdne, které ukázaly, že ekonomika zpomaluje mnohem rychleji, než očekávala většina ekonomů a možná i vláda.

Navíc nižší minimální rezervy bank mají Číně pomoci lépe se vyrovnat se zpomalením přílivu zahraničního kapitálu. Investoři jsou obezřetní před investováním peněz v rozvíjejících se zemích, které jsou považovány za rizikové. Důvodem je globální ekonomická nejistota a zejména pak dluhová krize v eurozóně.

Očekává se, že zpomalení v Číně, která je druhou největší ekonomikou světa, by mohlo mít řetězový dopad na celý svět, který se již nyní potýká se slabým růstem v Evropě. Čína byla v posledních letech pohonem globálního ekonomického růstu a její masivní nákupy železné rudy, surovin a průmyslových součástek podpořily další ekonomiky jako Austrálii, Brazílii, Japonsko a Zambii.

Dolar versus jüan
Zdroj: Getty Images