Platforma Stop vládě otevřela v Praze petiční stánek

Praha – V Praze na Andělu se dnes otevřel permanentní petiční stánek platformy Stop vládě. V provozu bude až do pátku 18. května. Ve stánku budou veřejnosti k dispozici materiály vysvětlující důvody, proč odbory a občanské iniciativy odmítají vládní reformy a požadují demisi kabinetu. Občané budou moci ve stánku také podepisovat petici požadující odstoupení vlády. Odbory a občanské iniciativy sdružené v platformě Stop vládě kromě toho připravují další protesty, ke kterým jim podle jejich slov dala mandát velká účast na demonstraci 21. dubna. Podle posledního průzkumu agentury STEM s vládními reformami nesouhlasí tři čtvrtiny lidí.

Otevření petičního stánku je součástí informační kampaně platformy Stop vládě. „Na petičním stánku se budou střídat zástupci občanských iniciativ a odborů, kteří jsou zformováni v platformě Stop vládě,“ uvedla koordinátorka organizační skupiny iniciativy ProAlt Nikola Šimandlová. „Každý den v 18 hodin jsou na programu také veřejné debaty,“ dodala. Dnešní debata se bude týkat zdravotnictví, v úterý se bude diskutovat o školství, ve středu přijde na řadu důchodová reforma, ve čtvrtek zdravotně-sociální poradna a v pátek je pak na programu daňová reforma. Informace o tom, kdo na veřejných debatách vystoupí, jsou k dispozici na webu platformy Stop vládě.

Protestní pochod 22. května zřejmě naruší provoz na magistrále

Termín plánované celonárodní stávky zatím odbory ani další zástupci platformy nezveřejnili. Jisté ale je, že i tak se s protesty roztrhne pytel. Na 22. května svolaly odbory do Prahy protestní pochod. K účasti vyzývají nejen své členy, ale i veřejnost. Pochod vyjde ve 12 hodin od Domu odborových svazů, přejde přes magistrálu směrem k řece a bude pokračovat přes nábřeží kapitána Jaroše a Edvarda Beneše až k Úřadu vlády.

Trasa protestního pochodu 22. května
Zdroj: ČT24

„V tuto chvíli nejsme schopni říct, jaká bude účast. Určitě se nebavíme o rozsahu demonstrace na Václavském náměstí, ale určitě očekáváme, že spousta lidí využije možnosti dát této vládě najevo svůj názor,“ uvedla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Radka Sokolová. Protestu na Václavském náměstí se 21. dubna podle odborů zúčastnilo 120 tisíc lidí, podle policie jich bylo 90 tisíc.

Další protestní akce budou následovat. Například na 30. května svolaly Rada seniorů a Národní rada osob se zdravotním postižením další protest na Palachovo náměstí. „Smyslem té demonstrace je zásadní nesouhlas se snížením valorizace důchodů, protože to postihne i lidi s postižením,“ vysvětlil předseda rady zdravotně postižených Václav Krása.

Zástupci platformy slibují také okupace ministerstev - začít by měly po 28. květnu. Jedním z resortů, kterého by se to mělo týkat, bude ministerstvo školství, a to i přesto, že se vyměnil jeho šéf. „Iniciativa Za svobodné vysoké školy rozpoznává v osobě současného ministra diplomatičtější tvář minulého ministra Josefa Dobeše. Odmítáme kroky, proti kterým jsme protestovaly v minulých měsících, i když by měly být zaváděny pomalejším tempem,“ uvedl Lukáš Matoška z iniciativy Za svobodné vysoké školy. Iniciativě se nelíbí především plány na zavedení školného, resp. zápisného, a zavádění dalších tržních principů do vzdělávání.

Radka Sokolová, místropředsedkyně ČMKOS:

„V žádném případě nemáme v úmyslu okupovat ministerstva stylem, že je chceme obsadit a vyházet tam současné zaměstnance a politiky. Ale určitě chceme využít prostotu ministerstva, abychom znovu prezentovali své požadavky.“

Stop vládě: Protesty na Václavském náměstí
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Průzkum: S reformami současné vlády nesouhlasí většina Čechů

Obory společně s občanskými iniciativami kritizují kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho reformy a úsporná opatření. Žádají jejich zastavení, odchod vlády a předčasné volby. S reformami připravenými současnou vládou nesouhlasí podle průzkumu agentury STEM tři čtvrtiny Čechů. Vládní reformy častěji podporují lidé mladší, vzdělanější, lépe materiálně zajištění a hlavně lidé s vysokoškolským vzděláním. Ale i z těch s dosavadními reformními opatřeními vlády souhlasí méně než polovina.

Petr Soukup, sociolog

„Ze sociologických šetření, která se provádí opakovaně, plyne, že ta nespokojenost je jedna z nejvyšších za posledních 20 let, ale na druhou stranu je otázka, jak velkou podporu má skutečně ta iniciativa.“

Důležitost reforem jako takových si přesto Češi uvědomují. Za nutné podle STEMu považuje uskutečnění zásadních reforem v sociální, zdravotní a daňové oblasti 74 procent dotázaných, meziročně se jejich podíl zvýšil o dva procentní body.

Premiér Nečas i další členové jeho kabinetu už dřív řekli, že reformy i úspory Česko potřebuje a jeho kabinet v nich bude pokračovat. „Pokud by vláda rezignovala na cíl konsolidovat veřejné finance, tak odbory tady budou za tři roky demonstrovat opět, ale budou demonstrovat proti snižování důchodů, snižování úrovně zdravotní péče – tak, jak to dnes vidíme v některých jiných zemích,“ upozornil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle předsedy vlády jsou odbory militantní a úzce propojené s levicovou politickou scénou.