Krokodýlí farmy - byznys i záchrana ohrožených druhů

Ciudad de México - Poslání krokodýlí farmy už není jen o výrobě produktů z krokodýlí kůže, ale nyní jde kromě byznysu také o záchranu ohroženého druhu. V Mexiku chovají na speciálních farmách dříve ohrožený druh sladkovodního krokodýla. Mají zde pro ně dokonce speciální inkubátory. Místo pytlačení tak nastoupil legální trh a biologové to vítají.

Takzvaný Moreletův krokodýl byl před lety na vyhynutí. V těchto inkubátorech jich ale od začátku projektu přišlo na svět už šest tisíc. „Tento druh projektu pomáhá třem složkám udržitelnosti - životnímu přostředí, sociální oblasti a ekonomice. A to se zbožím, které je navíc alternativní,“ říká bioložka Tix-Chel Vazquezová.

Pobřeží řek a jezer, kde krokodýli žijí, postupně zabírá infrastruktura, největší úbytek ale mají na svědomí pytláci. Díky farmám se daří černý trh a tím i pytlačení oslabit. Snadnější je totiž kůži koupit v chovu, rovnou s certifikací na vývoz. Navíc, každý krokodýl tu dostane šanci dospět do věku přibližně čtyř let.

Krokodýlí farmy v Mexiku (zdroj: ČT24)

CSG - Společenství krokodýlích specialistů:

„Do roku 1996 byla jedna třetina krokodýlích druhů tak početná, že jich bylo dost na povolený odchyt a následně legální prodej jejich kůží. Další třetinu ohrožených druhů se teď konečně podařilo dostat do silných čísel. Poslední díl, poslední třetina, je ale stále blízká vyhynutí.“

Na legálním trhu po celém světě se ročně prodá přes milion tři sta tisíc krokodýlích kůží. Největší zájem o ně, stejně jako o živé krokodýly, je v Jižní Koreji a v Číně.