Česká pošta uvažuje o expanzi na Slovensko

Praha - Česká pošta připravuje expanzi na Slovensko, chce tam doručovat dopisy i balíky. Usiluje proto o koupi nejmenované slovenské společnosti. Deníku E15 to řekl její šéf Petr Zatloukal. Podle něj se pošta také chce zaměřit hlavně na posílání balíků, o které je v poslední době rostoucí zájem.

„Sledujeme jednu společnost ze Slovenska. Jsme teprve na začátku, soutěž poběží zhruba tři čtvrtě roku. Poradce si případně vybereme až v závěru akvizice,“ sdělil deníku Zatloukal.

Česká pošta v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšila meziročně tržby o 120 milionů korun na 5,14 miliardy korun. Hrubý zisk činil 293 milionů korun, původně plánovaný hrubý zisk 115 milionů tak překonala o 178 milionů. Zásadní podíl na příznivém výsledku má nové balíkové portfolio – asi 1,3 miliardy korun.

Petr Zatloukal, generální ředitel České pošty, pro deník E15:

„Snažíme se změnit orientaci pošty. Poště šlo vždy hlavně o listovní zásilky, nikdy vysloveně o balíkovou službu. Čeká nás přechod k balíkové poště ve smyslu velké logistiky, přepravních kontejnerů a podobně.“

Listovní zásilky se loni na tržbách podílely asi šesti miliardami korun, výnosy z nich ale klesají. „Roční propad u nich dělá průměrně 11 procent. Tento trend bude ještě dva tři roky pokračovat. Předpokládáme, že pak se propad zastaví,“ podotkl Zatloukal.

Pošta plánuje rozšíření finančních služeb a ICT

Jeho plánem je, aby ke třetině obratu z poštovní činnosti přispívaly druhou třetinou finanční služby. Zatím je to asi desetina. „Do finančních služeb spadají jak klasické peněžní poukázky či složenky, v budoucnu možná elektronizace SIPO, tak spolupráce s aliančními partnery. Všechny tyto aktivity nás mohou k té třetině přiblížit,“ řekl deníku Zatloukal.

Pošta plánuje také stavět na poskytování ICT služeb a jejich rozvoji. Jedná se například o datové schránky nebo kontaktní místa Czech Point.