Česko už nemá nejdražší mobilní volání mezi zeměmi OECD

Praha - Česko už nepatří mezi země OECD s nejdražším mobilním voláním. V přepočtu na kupní sílu obyvatel ale stále patříme do třetiny zemí s nejvyššími cenami. Vyplývá to ze šetření, které zveřejnil Český telekomunikační úřad. Experti však přiznávají, že cena volání se snížila i kvůli jiné metodice výpočtu.

Česko už není nejdražší. Cena mobilních hovorů klesá, alespoň podle aktuálních statistik. „V období od roku 2010 do konce roku 2011 poklesla průměrná cena mobilního volání zhruba o 18 procent,“ uvedl Marek Ebert z Českého telekomunikačního úřadu. Průměrná cena mobilního hovoru byla na konci roku 2 koruny a 45 haléřů bez DPH. V Česku jsou ale i karty, kde minuta volání může vyjít až na 7 korun. 

Při porovnání koše obsahujícího 100 hovorů podle parity kupní síly loni v listopadu Česko skončilo mezi všemi státy OECD na posledním místě s náklady převyšujícími 50 dolarů, zatímco v zemích na špičce žebříčku uživatelé zaplatili za stejný počet hovorů méně než deset dolarů. „V rámci koše sta volání vycházela cena tohoto koše koncem listopadu asi na 780 korun, teď jsme někde na 550 korunách,“ dodal Ebert. 

V únoru ale Česko poskočilo z 34. na 25. příčku s náklady okolo 35 dolarů a předstihlo například Slovensko nebo Německo. V nejlevnějším Finsku a Rakousku uživatelé stále platili pod deset dolarů. Při porovnání většího počtu volání pak vyšlo Česko ve srovnání výrazně lépe. Například při 300 hovorech podle parity kupní síly klesly náklady o více než 100 dolarů a ČR tak poskočila z posledního na 15. místo. U koše s 900 hovory to pak bylo z 31. na 20. místo.

„Lidé by si neměli uzavírat smlouvy na dva a více let, protože ceny jsou dolů a pak je to pro ně nevýhodné,“ radí mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Drahé přeshraniční volání se nelíbí ani Bruselu. Snížení cen roamingu v evropské sedmadvacítce už schválil Evropský parlament. Ze současných 8 korun 75 haléřů klesne za dva roky skoro o polovinu. Zlevní i SMSky. „Pro roaming neexistuje žádné opodstatnění,“ uvedl europoslanec Jan Březina.

Málo volající stále volají draze

Naopak jako relativně drahé Česko stále vychází pro málo volající. Při porovnání koše s 30 hovory v přepočtu na paritu kupní síly se posunulo z 29. na 27. příčku. Hůře skončily například Itálie, Maďarsko či Portugalsko.

Kvůli drahému volání a vyšším maržím v porovnání s jinými evropskými firmami čelí tuzemští operátoři v poslední době silné kritice. Tuzemská mobilní trojka se přitom brání, že ceny průběžně snižuje a poukazuje mimo jiné na každoroční poklesy výnosů. ČTÚ uvažuje o otevření mobilního trhu pro virtuální operátory.