Německé nemocnice lákají zdravotní sestry z Portugalska

Frankfurt nad Mohanem - Německé nemocnice se rozhlížejí po chybějícím personálu v zahraničí. Lákají například zdravotní sestry z Portugalska, které bojuje zhruba s patnáctiprocentní nezaměstnaností. V Portugalsku jsou pro sestry vyhlídky na nalezení zaměstnání špatné, v Německu jim naopak nemocnice nabídnou nejen pracovní smlouvu, ale i jazykový kurz.

Německé nemocnice nabízejí sestrám ze zahraničí smlouvy na dobu neurčitou, pomohou jim i s výukou jazyků. Pro portugalské sestry organizují kurzy na Goetheho institutu v Portugalsku, během nichž by zájemci o práci v Německu měli dosáhnout alespoň nad úroveň středně pokročilé němčiny. „Zaměstnanci budou mít pracovní smlouvu na dobu neurčitou. A to jak v Nordwestské nemocnici, tak i na klinice Uni,“ popsala nabídku dvou frankfurtských nemocnic vedoucí jazykového programu pro portugalské sestry na Goetheho institutu v Portugalsku Isabelle Metzová.

Německé nemocnice lákají portugalské sestry (zdroj: ČT24)

Pro práci v Německu se rozhodl Jorge Trigo, který v Portugalsku pracoval ve zdravotnictví, dnes je ale nezaměstnaný. Původně hledal práci v anglicky nebo francouzsky mluvících zemích, když ale přišla nabídka z Německa, neváhal a dnes už se účastní kurzů na Goetheho institutu. „Pak ale přišla tato příležitost a já jsem se dvakrát nerozmýšlel, protože oni mi nabídli i jazykový kurz,“ popisuje zdravotník, kterého v odchodu za prací podporuje i jeho rodina. „Vše, co můžeme udělat, je nabídnout mu veškerou naši podporu. Doufám, že všechno půjde dobře, protože tady teď není budoucnost pro žádnou profesi,“ popsal neradostnou situaci v Portugalsku Joergeho otec Antonio Trigo.