Stávka v dopravě dál zůstává ve hře, termín zatím není

Praha – Koalice dopravních odborových svazů dnes jednala s Unií železničních zaměstnanců o termínu a podobě protivládních protestů. Ve vzduchu stále visí stávka i další formy celonárodního protestu. Odbory nicméně zatím nechávají občany v nejistotě a žádný termín nezveřejnily. Neprozradily ani, kdy tak učiní.

„Koalice dopravních odborových svazů po dnešním jednání deklaruje připravenost podpořit všechny akce platformy Stop vládě. Nadále připravuje akce vedoucí k celonárodnímu protestu proti nekompetentní a zkorumpované vládě,“ citoval po schůzce prohlášení odborů zástupce Koalice dopravních odborových svazů Oldřich Schneider. Konkrétní termín protestů podle něj zatím odbory neurčily.

Zcela jasno zatím není ani v podobě protestů. V krajním případě by se mohla zastavit doprava po celém Česku. Odbory věří, že protesty najdou odezvu i u veřejnosti. „V případě vyhlášení stávky vyzýváme občany k využití všech možností projevení se proti škrtům vlády,“ vzkázal Schneider.

Představitelé dopravních odborů protestují proti vládním krokům dlouhodobě, minimálně od velkých protestů v Praze na Václavském náměstí 21. dubna se uvažuje i o výraznější formě protestu. Podobně jako občanským iniciativám a dalším odborovým organizacím sdruženým v platformě Stop vládě jim vadí vládní reformy a škrty. Žádají zastavení klíčových reforem, mezi které patří důchodová, zdravotnická, školská i daňová reforma a dále demisi vlády, kterou považují za nekompetentní.

K nespokojenosti dopravních odborů nicméně přispívají i jiné faktory. Jedním z nich je plánovaná restrukturalizace ČD Cargo, při které by mohlo být propuštěno až 1 200 lidí. Problémy společnosti ČD Cargo jsou jedním z důvodů, proč je na železnici stávka pravděpodobnější než v jiných oborech.

Rozhovor s Oldřichem Schneiderem (zdroj: ČT24)