Facebook nabídne k prodeji o čtvrtinu víc akcií, než plánoval

New York - Internetová sociální síť Facebook nabídne investorům v chystané primární emisi o 25 procent akcií více, než původně plánovala. Firma v dnešním sdělení pro americkou burzovní komisi uvedla, že navíc bude mít připraveny další akcie k pokrytí převisu poptávky. Celkově by tak společnost v rámci jedné z největších primárních emisí na světě mohla získat přes 18 miliard dolarů (v přepočtu 362 miliard korun).

Facebook chtěl nejdříve prodat asi 337 milionů akcií, nyní ale objem primární emise zvýšil na 421 milionů akcií. K pokrytí vysoké poptávky navíc vyčlenil dodatečnou tranši více než 60 milionů akcií.

Na velký zájem investorů o akcie Facebooku už poukázala úterní zpráva, v níž firma výrazně zvýšila cenové rozpětí, za které plánuje své akcie nabídnout. Rozpětí ceny se zvedlo na 34 až 38 dolarů za akcii místo dosavadních 28 až 35 dolarů.

S akciemi Facebooku se začne obchodovat v pátek

Primární emise Facebooku je v globálním měřítku nejvýznamnějším vstupem na burzu v letošním roce a měla by ohodnotit světově dominantní sociální síť na více než 100 miliard dolarů. Ve čtvrtek večer by měl Facebook stanovit emisní cenu a s jeho akciemi se začne obchodovat v pátek na americkém trhu Nasdaq.

Nabídka Facebooku se má stát doposud největší primární nabídkou internetové firmy. Internetový vyhledávač Google získal v roce 2004 z primární nabídky 1,67 miliardy dolarů, což může Facebook překonat více než desetinásobně.

Analytici nabádají k opatrnosti

I když se zdá, že o primární emisi akcií Facebooku bude ze strany veřejnosti velký zájem, odborníci nabádají k opatrnosti. „Haló kolem akcií Facebooku je cirkus, který připomíná technologickou bublinu z konce 90. let. Osobně si myslím, že primární úpis bude úspěšný, Facebook může jít nahoru možná až o desítky procent, jako jsme v minulém roce viděli u příkladu další sociální sítě LiknedIn, nicméně z dlouhodobého hlediska si nemyslím, že by se Facebook stal stejnou hvězdou, jako byl ve své době Google nebo jsou v současnosti akcie společnosti Apple,“ soudí analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

„Investice našim klientům do IPO Facebooku momentálně nedoporučujeme,“ informoval analytik Patria Finance Branislav Soták. „Růst, který provázel Facebook v minulých letech, bude citelně zpomalovat v následujících rocích. Ono je to dané tím, že Facebook už v podstatě stihnul penetrovat zhruba 50 procent trhu, který se mu otvírá. To znamená, že z hlavního zdroje růstu, což byla v uplynulých letech rostoucí uživatelská základna, už v podstatě Facebook nebude moci čerpat,“ dodal.

Wall Street
Zdroj: ČT24

A podobně dopadl také průzkum veřejného mínění, který ve Spojených státech provedla agentura AP. Asi polovina Američanů se domnívá, že komunikace přes Facebook je pomíjivou módní záležitostí. Stejný podíl respondentů si také myslí, že požadovaná cena za akcie při nadcházejícím vstupu Facebooku na burzu je nadsazená.