Česnek podraží, po únorových mrazech je ho nedostatek

Tuzemský česnek podraží. Českých odrůd je postupně čím dál míň, letos navíc úrodu zničily tuhé mrazy. Zájem o česnek rychle roste. Produkce domácích farmářů uspokojí spotřebu jenom z jedné pětiny, většina se tak musí dovézt z Číny. Český česnek patří k nejlepším na světě.

Velké únorové mrazy ničily sadbu, všichni počítají ztráty

„Budeme muset začínat znovu od píky, než se sadba nadělá, než se to vrátí k původnímu, jak si představujeme,“ říká pěstitelka česneku Marie Talašová. Podobné ztráty sčítají všude. 60 procent úrody zmrzlo i na výzkumných polích u Olomouce. Jsou přitom česnekovou nadějí. Vědci tady chrání bezmála 650 genotypů těch nejkvalitnějších středoevropských odrůd.

Poptávka po českém česneku stále roste, lidé ho chtějí kupovat, i když je výrazně dražší než třeba dovoz z Číny. Letošní neúroda však jeho ceny ještě zvýší. Přestože tuzemský česnek začaly od podzimu nabízet i některé obchodní řetězce, lidé si pro tradiční zeleninu chodí dál převážně k drobným prodejcům nebo na tržiště.

Česnek
Zdroj: ČT24

„Pro spotřebitele je důležité si najít pěstitele česneku a u něho si zjistit, zdali nakupuje sadbu od českých šlechtitelů a má české odrůdy,“ říká Radek Aust, šlechtitel česneku.

Česko bylo v pěstování česneku soběstačné naposledy v roce 1995. Tradiční zelenina se tehdy pěstovala na téměř desetkrát větší ploše než teď.

Český česnek se řadí mezi nejlepší na světě

Díky své ostré chuti a neustálému ozdravování se české odrůdy česneku podle odborníků řadí ve světě mezi nejkvalitnější. Přesto je tento produkt těžko k dostání. Řada spotřebitelů totiž dává přednost levnějším dovozovým odrůdám.

Reportáž Radky Štědré a Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)