Tuzemský česnek podraží. Českých odrůd je postupně čím dál míň, letos navíc úrodu zničily tuhé mrazy. Zájem o česnek rychle roste. Produkce domácích farmářů uspokojí spotřebu jenom z jedné pětiny, většina se tak musí dovézt z Číny. Český česnek patří k nejlepším na světě.
Česnek podraží, po únorových mrazech je ho nedostatek
Velké únorové mrazy ničily sadbu, všichni počítají ztráty
„Budeme muset začínat znovu od píky, než se sadba nadělá, než se to vrátí k původnímu, jak si představujeme,“ říká pěstitelka česneku Marie Talašová. Podobné ztráty sčítají všude. 60 procent úrody zmrzlo i na výzkumných polích u Olomouce. Jsou přitom česnekovou nadějí. Vědci tady chrání bezmála 650 genotypů těch nejkvalitnějších středoevropských odrůd.
Poptávka po českém česneku stále roste, lidé ho chtějí kupovat, i když je výrazně dražší než třeba dovoz z Číny. Letošní neúroda však jeho ceny ještě zvýší. Přestože tuzemský česnek začaly od podzimu nabízet i některé obchodní řetězce, lidé si pro tradiční zeleninu chodí dál převážně k drobným prodejcům nebo na tržiště.
„Pro spotřebitele je důležité si najít pěstitele česneku a u něho si zjistit, zdali nakupuje sadbu od českých šlechtitelů a má české odrůdy,“ říká Radek Aust, šlechtitel česneku.
Česko bylo v pěstování česneku soběstačné naposledy v roce 1995. Tradiční zelenina se tehdy pěstovala na téměř desetkrát větší ploše než teď.
Český česnek se řadí mezi nejlepší na světě
Díky své ostré chuti a neustálému ozdravování se české odrůdy česneku podle odborníků řadí ve světě mezi nejkvalitnější. Přesto je tento produkt těžko k dostání. Řada spotřebitelů totiž dává přednost levnějším dovozovým odrůdám.