Kritika vlády, odborů i plány na reformu České televize

Praha – Přestože počasí setkáním pod širým nebem příliš nepřeje, sešly se včera v Praze na Andělu k veřejné debatě zástupců platformy Stop vládě s občany desítky lidí. Diskuse se protáhla na více než dvě hodiny a kromě důchodové reformy, která byla na programu, se dotkla i celé řady dalších témat. Diskutující lidé se pustili nejen do vlády, ale i do samotných odborů. „Co bude dál, až svrhnete vládu? Máte připravenou nějakou jinou?,“ znělo například z publika. Ekonom a zástupce občanské iniciativy ProAlt Jiří Šteg se pustil i do České televize. Požadoval zásadní reformu dozoru nad ní.

Vláda tvrdí, že chce konsolidovat veřejné finance. Podle ekonoma Českomoravské konfederace odborových svazů a odborníka na důchodovou reformu Víta Samka ovšem důchodová reforma udělá do státní kasy díru v objemu 20 až 50 miliard korun po dobu 30 let. „Penzijní reforma tak, jak je nastavená, je záminkou pro další zvyšování daní,“ zdůraznil Šteg. Kritika se ale snáší i na další části reformy. Samek ani Šteg při debatě nešetřili praktickými příklady.

„Každý, kdo dnes vydělá 15 až 20 tisíc korun, by si měl naspořit 2,5 milionu, aby dostával důchod 10 tisíc. To je podstata důchodové reformy,“ prohlásil Samek. Na druhou stanu dokáží ale odbory najít na reformě i pozitivní stránku. „Reforma třetího pilíře penzijního pojištění tak, jak je provedena, naprosto souhlasíme. Sami jsme do ní vnesli teď prvek a debatujeme o něm. My z toho chceme vyplácet předdůchody. Zdá se, že se nám podaří s vládou na tom domluvit,“ uvedl v rozhovoru pro portál ČT24 Samek.

Zato ProAlt je mnohem radikálnější. Reformy obecně – nejen ta důchodová – jdou zcela špatným směrem. Není na nich nic pozitivního. „Celkové směřování této vlády je naprosto chybné. Už jenom to, jak se ohání takzvanou konkurenceschopností a všemi svými opatřeními ji narušuje, to je bezprecedentní rozpor, který jsem ještě nikdy ve vládě nezažil,“ míní Šteg.

Jiří Šteg

„Co bych zazlíval nejvíce této vládě, je to, že totálně rozrušuje společnost, protože moderní společnost musí být postavená na sociálním smíru a na sociální soudržnosti. Tato vláda ji rozrušuje bezprecedentním způsobem.“

Šteg se pustil i do České televize

Šteg během debaty na Andělu vyzýval nejen k odporu proti reformám. Navrhoval i další změny, například v kontrole veřejných institucí, jako je Nejvyšší kontrolní úřad nebo Česká televize. „Česká televize zůstává hodně dlužná své veřejnoprávní roli a je třeba ji posílit,“ upozornil Šteg. Změn by podle něj měla doznat například Rada České televize, kterou by měl nahradit volený orgán. „Mohla by být kontrolovaná, případně spravovaná na základě volených zástupců, a to z akademické sféry, z občanské sféry, z odborné sféry a řekněme i z politické,“ upřesnil Šteg.

V současnosti vybírá členy rady Poslanecká sněmovna. Nemůže do ní nicméně být jmenován nikdo z vrcholné politiky. „Tak, jak je to dneska koncipováno, to akorát nahrává tomu, že se tam reflektují politické procesy,“ soudí Šteg.

  • Diskuse se neobešla bez emocí. autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3583/358300.jpg
  • K diskusi se zástupci platformy Stop vládě se na pražském Andělu sešly desítky lidí. autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3583/358297.jpg
  • Diskuse platformy Stop vládě s občany autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3583/358296.jpg
  • Diskuse zástupců platformy Stop vládě s občany autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3583/358294.jpg

Veřejnost většinou souhlasila, našli se ale i kritici platformy

K diskusi se Samkem a Štegem se většinou sešli starší lidé a z davu byla znát hořkost proti vládě i současným poměrům v zemi. Přesto se objevily i názory, které se obecného trendu zcela nedržely a vyznívaly spíše proti protestům a snahám svrhnout vládu. „K čemu volby vlastně jsou, když se stvoří koalice, která stranu, která ty volby vyhrála, svrhne do opozice? Nedopadne to takto i příště?“ poznamenal jeden z diskutujících.

„Odvolání vlády? Máte připravenou novou vládu? Máte vizi, kdo by tam měl být, aby to nedopadlo jako nyní?,“ zaútočil na odbory další z debatujících. „Pane, když přijdu do restaurace a nechutná mi jídlo, tak nemusím být kuchař, abych věděl, že mi nechutná,“ reagoval nesouhlasně Šteg.

Samek i Šteg s průběhem debaty spokojeni

I přesto oba hlavní řečníci hodnotí atmosféru shromáždění velmi pozitivně. „Když to srovnám s naším permanentním stanem, který byl na Náměstí republiky, tak ta účast významně poskočila a významně poskočila i forma dotazů, která ukazuje, že lidé se stále více a více zajímají o to, co se děje a jaká jsou řešení,“ zhodnotil pro portál ČT24 průběh debaty Šteg, podle kterého je veřejnost stále více připravena na změnu.

Podle Samka má veřejná debata vyprovokovat občany k tomu, aby se začali angažovat, a to podle něj bezezbytku plní. „Mně nevadí lidé, kteří protestují i proti nám. Logicky, tady je třeba, aby se lidé naučili hájit své zájmy, rvát se za ně a nestydět se svůj názor říct nahlas,“ uvedl Samek.

Permanentní stan, ve kterém lidé dostanou brožurku s informacemi o protestech odborů a občanských iniciativ a jejich argumenty proti vládním reformám, bude na Andělu fungovat až do pátku. Dnes při něm bude od 10:00 do 15:00 hodin radit lidem v nesnázích veřejná zdravotně-sociální poradna. V pátek v podvečer je na programu diskuse k daňové reformě. Po celý den tu lidé také mohou podepisovat petici za demisi Nečasova kabinetu.

  • Petice proti vládě autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Stánek platformy Stop vládě zdroj: ČT24