Cameron: Eurozóna je na rozcestí, Británie stojí o její úspěch

Manchester - Eurozóna je na rozcestí a může si vybrat, zda se stane úspěšným projektem, nebo vstoupí na „nezmapované území“. V poznámkách pro dnešní podnikatelskou konferenci v Manchesteru to podle BBC uvádí britský premiér David Cameron. Podle něj je v zájmu Británie, která v eurozóně není, aby eurozóna své problémy vyřešila. Cameron dnes zároveň vyzval Evropskou centrální banku, aby se více snažila pomoci evropským lídrům s podporou poptávky.

„Buď se Evropa rozhodne pro stabilní, úspěšnou eurozónu s účinným ochranným valem, s dostatečným kapitálem bank, jež budou dobře regulované, se systémem pro sdílení fiskálních břemen a s podpůrnou měnovou politikou, nebo vstoupíme na nezmapované území, což přinese všem obrovské riziko,“ cituje z připravených Cameronových poznámek BBC.

Už ve středu Cameron v diskusi s britskými poslanci varoval, že pokud eurozóna rychle své problémy nevyřeší, hrozí jí rozpad. Rozhodnutí o budoucnosti podle něj už nebude možné dlouho odkládat.

Britský premiér tvrdí, že Londýn stojí o úspěch eurozóny. „Ale ať už se (eurozóna) rozhodne pro jakoukoli cestu, jsem připraven udělat všechno, co bude třeba, abych ochránil naši zemi a zabezpečil naše hospodářství a náš finanční systém,“ uvádí Cameron v poznámkách pro dnešní konferenci.

Odchod Řecka z eurozóny by prý vyšel na bilion eur

Budoucnost eurozóny je teď opět v centru dění. Stále častěji se objevují náznaky, že by mohlo euro opustit Řecko. Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová už dokonce vyzvala k tomu, aby se na tuto variantu začala Evropa připravovat. Odchod Řecka z eurozóny by podle ní byl velmi chaotický.

Některá britská média šla ještě dál a pokusila se vypočítat náklady odchodu Řecka z eurozóny. Vyšplhaly by se prý k bilionu eur. Společnou evropskou měnu by čekal strmý propad. „Zcela jistě prvotní efekt by byl negativní, kdy by klesaly jak akciové, tak by to určitě mělo vliv na dluhopisové i měnové trhy. Zcela jistě by se dal očekávat pokles eura a posílení dolaru nebo franku,“ řekl v rozhovoru pro Studio Burza analytik České spořitelny Josef Novotný.

Angela Merkelová, německá kancléřka

„My bychom rádi, aby si Řecko ponechalo euro. Víme, že většina lidí v Řecku s námi sdílí tento názor. Řecko patří do Evropské unie, patří do eurozóny a v tom chceme pokračovat.“

Jean-Claude Juncker

„Ani na sekundu nepředpokládám vystoupení Řecka z eura. To je nesmysl. To je propaganda.“

Čelní představitelé eurozóny vystoupení extrémně zadlužené země z eurozóny vytrvale odmítají. Trvají nicméně na tom, aby Řecko splnilo podmínky, ke kterým se zavázalo při přijetí mezinárodní pomoci. Součástí dohody jsou především drastické škrty a reformy. Právě ty jsou ovšem terčem kritiky některých řeckých politiků, jejichž obliba mezi občany neustále roste. Tváří v tvář předčasným volbám, které se mají v Řecku konat v červnu, to představuje vážné riziko.

Nejistota kolem Francie

Další důvod k obavám zavdala nová socialistická vláda ve Francii. Tu včera jmenoval nový francouzský prezident François Hollande. Holland i ministr financí Pierre Moscovici už naznačili, že by Francie mohla přehodnotit své připojení k fiskálnímu paktu, který má zvýšit rozpočtovou disciplínu v zemích unie.

David Cameron a José Manuel Barroso
Zdroj: ČTK/AP/Geert Vanden Wijngaert

Rozpočtová disciplína a hospodářský růst jdou ruku v ruce

Na tomto faktu se dnes podle mluvčího německé vlády během videokonference shodli prezidenti a představitelé vlád Británie, Francie, Itálie a Německa. David Cameron, François Hollande, Mario Monti a Angela Merkelová spolu hovořili u příležitosti nadcházející schůzky skupiny G8, aby si vyjasnili své postoje před víkendovým summitem.

Jednání se zúčastnil také prezident Evropské unie Herman Van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. USA před víkendovým summitem G8 v americkém Camp Davidu vyzvaly evropské představitele k důraznějšímu postoji v otázce evropské dluhové krize. O hospodářské krizi v Evropě a podpoře ekonomického růstu budou šéfové států a vlád jednat příští týden ve středu. Na tento den do Bruselu svolal Van Rompuy mimořádný unijní summit.