Proti fiskálnímu paktu se postavil i francouzský ministr financí

Paříž – Francie neratifikuje evropský fiskální pakt, pokud nebude obsahovat dodatky podporující ekonomický růst. „Smlouvu v současném znění nepodepíšeme,“ uvedl nový francouzský ministr financí Pierre Moscovici. Fiskální pakt usiluje o přísnější kontrolu vládních výdajů, tu ale nová francouzská vláda pod vedením socialisty Françoise Hollanda odmítá.

Evropské země se vrací do recese a ekonomika celé eurozóny vykazuje v prvním čtvrtletí letošního roku nulový růst. Francouzský prezident François Hollande nevidí řešení v pouhém šetření, naopak se chce zaměřit na prorůstová opatření. Samotné šetření nepomůže Evropě z krize, říká Hollande. „Bylo jednoznačně řečeno, že smlouva nebude podepsána v současném znění a musí být doplněna kapitolou obsahující prorůstovou strategii,“ uvedl ministr Moscovici v televizním rozhovoru po svém jmenování.

François Hollande dlouhodobě vyjadřuje svůj nesouhlas se smlouvou, kterou v březnu podepsal jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. Nový prezident fiskální pakt diskutoval i při své první zahraniční cestě, při níž se setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Přestože v pohledu na řešení současných dluhových problémů v unii se oba státníci rozcházejí, shodli se na podpoře setrvání Řecka v eurozóně i na celkově proevropské politice.

Mezi prorůstová opatření, která navrhuje nová francouzská vláda, patří větší využití Evropských strukturálních fondů a investic Evropské investiční banky, ale také takzvané project bonds, evropské dluhopisy využité k financování prorůstových projektů. Hollande nevylučuje ani šetření, například navrhuje snížit o 30 procent platy prezidenta i všech ministrů.