Řecký maloobchod drtí krize

Atény – Obchodníci v Řecku bojují o přežití – jenom v hlavním městě Aténách kvůli krizi skončilo za poslední dva roky 40 procent obchodů. Zbankrotovalo tak přes 900 malých a středních prodejen. V celé zemi ukončila svoje podnikání za stejné období asi třetina maloobchodníků.

Ve výkladních skříních řeckých obchodů se místo lákavé nabídky zboží stále častěji objevují nabídky k pronájmu. Během posledních dvou let skončila v zemi asi třetina maloobchodníků. Zbytek dál bojuje o přežití – ani oni ale nevidí budoucnost optimisticky. Stále častěji se proto snaží nalákat zákazníky na různé výprodeje a slevové akce. Nic ale nepomáhá a cenová válka urychluje konec dalších prodejen. 

„Za poslední dva roky řešíme jenom samé problémy. Lidi nekupují – nemají za co. Navíc se pořád stávkuje – to vždycky radši zavřeme,“ říká majitel aténského obchodu s oděvy.

Nedostatek peněz na spotřebu potvrzuje i obyvatelka řecké metropole: „Ani se všemi těmi slevami si to většinou nemůžeme dovolit. Pořád počítáme každé euro a máme co dělat, abychom vyšli s penězi – kupujeme jen nezbytné věci. Ty slevy vypadají lákavě, ale stěží něco změní, my na to prostě nemáme.“

Obchodní komora se snaží pomoci půjčkami

Situaci se snaží řešit i místní obchodní komora – obchodníkům chce pomoci výhodnými půjčkami, které by jim měly uvolnit ruce. „Budeme mít k dispozici zhruba 15 miliard eur na nové půjčky pro malé a střední podniky, aby se likviditou dostaly na úroveň, na které byly před dvěma a půl lety,“ uvedl zástupce komory Konstantin Michalos.

Vládní výpomoc ale obchodníky neudrží nad vodou na dlouho a pravděpodobně brzy vyschne – podle zatím platného plánu totiž bude muset nová vláda, která vzejde z předčasných voleb, do konce června seškrtat výdaje v úrovni 5,5 procenta HDP, aby dostala další finanční pomoc od mezinárodních institucí.

Ekonomika ČT24: Řecký maloobchod na šikmé ploše (zdroj: ČT24)