E-knihy lákají, lidé za ně ale nechtějí platit

Praha - Nelegální stahování elektronických knih stále víc ohrožuje české nakladatele. Knižní piráty nejčastěji zajímá odborná literatura a učebnice. Elektronické učebnice jsou hravější, názornější a mezi studenty velmi oblíbené, podle nakladatelství Bookboon jich za minulý rok stáhli 150 tisíc. Platit se jim zatím ale nechce, většinu knih stáhli načerno. Elektronické knihy jsou i jedním z hlavních témat pražského Světa knihy, největšího tuzemského festivalu literatury, který dnes začal v Praze.

Podle odhadů se za první čtyři měsíce letošního roku prodalo přes 35 tisíc elektronických knih. V porovnání s těmi papírovými je to pořád jenom zlomek. Další elektronické knihy ale čtenáři získali nelegálně. „Odhadujeme, že v případě středoškolských učebnic to může dělat 15 až 20 procent z celkových prodejů na trhu,“ uvedl majitel nakladatelství Jiří Fraus.

Nakladatelství se snaží černému stahování čelit. Platícím čtenářům nabízejí výhody jako například pravidelné aktualizace učebnic. V boji proti nelegálnímu stahování se také inspirovali v jiných odvětvích, kde již jsou s tímto problémem větší zkušenosti. „Knižní průmysl to má teď jednodušší, protože už má určité zkušenosti z hudebního průmyslu, který si tím obdobím kopírování prošel mnohem dříve,“ vysvětlil hudební vydavatel a producent Šimon Kotek.

„Řešením je osvěta. Lidé by si měli uvědomit, že nakladatel investuje nemalé prostředky do vydání jakékoli knížky, ať už je elektronická nebo papírová,“ říká Petr Baláš, programový ředitel non-fiction nakladatelství Albatros.

Žebříček nejžádanějších e-knih vedou severské detektivky. První místa ovládá norský spisovatel Jo Nesbo se svou sérií společenských románů s krimi zápletkou, které spojuje hlavní hrdina Harry Hole. Právě knižní novinky lákají čtenáře nejvíc.