Schäuble před G8: Evropu čekají dva neklidné roky

Camp David (USA) - Hospodářské problémy Evropy v době obav z dopadů řecké krize budou na pořadu jednání na summitu velkých světových ekonomik skupiny G8, který bude dnes a v sobotu na venkovském sídle amerických prezidentů v Camp Davidu. Hlavními tématy budou hospodářské problémy evropských zemí a také ceny ropy. Politici se nevyhnou ani aktuálním tématům, jako jsou rozpor mezi šetřením a prorůstovými opatřeními nebo možné scénáře odchodu Řecka z eurozóny. V souvislosti s řeckou krizí předpověděl německý ministr financí Wolfgang Schäuble Evropě další dva neklidné roky.

Prezident Barack Obama označil minulý týden potíže Evropy za jeden z faktorů ohrožujících americké hospodářské oživení. Vláda Spojených států tvrdí, že Evropu brzdí nedostatek opatření na podporu růstu. Prezidenti a premiéři Británie, Německa, Francie a Itálie se ve čtvrtek v rámci koordinace postupu na summitu shodli, že je zapotřebí důrazu na rozpočtovou disciplínu i růst.

„Jedinou cestou přijatelnou pro překonání krize bude dlouhý a únavný proces, který uspěje, pokud začneme řešit příčiny krize. To jsou strašné dluhy stejně jako chybějící soutěž v některých zemích eurozóny,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Vrcholné schůzky se poprvé zúčastní i nově zvolený francouzský prezident François Hollande, který podporu růstu zdůrazňoval v předvolební kampani. Ještě před summitem přijme Hollandea v Bílém domě Barack Obama. Schůzky se zúčastní přestavitelé USA, Kanady, Ruska, Japonska, Itálie, Francie, Německa a Británie.

Změnu tónu v Evropě ve prospěch růstu uvítal americký ministr financí Timothy Geithner, který ocenil, že se „hovoří o lepší rovnováze mezi růstem a škrty, tedy o postupnější, měkčí cestě k obnovení rozpočtové udržitelnosti“.

Evropští ekonomové ale s uspokojením konstatují, že eurozóna dokázala v posledním roce snížit průměrný deficit rozpočtu na tři procenta HDP, zatímco USA a Japonsko se pohybují kolem osmi procent.

Skeptický pohled z Německa

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble u příležitosti summitu G8 předpověděl evropským finančním trhům další dva neklidné roky. „Dva a půl roku po odhalení řeckého deficitu je situace v Evropě prakticky normální, uklidnění finančních trhů ale můžeme očekávat v průběhu dalších 12 až 24 měsíců,“ uvedl Schäuble v rozhovoru pro francouzský rozhlas.

Podle německého ministra financí je hlavní, aby Evropa našla společnou řeč, což se v posledních letech dostatečně nedělo. „Chceme, aby Řecko zůstalo v eurozóně, ale to předpokládá, že udělá všechny potřebné kroky pro rozvoj své ekonomiky,“ uvedl Schäuble. „Záleží na řeckých politicích, kteří musí vysvětlit lidem realitu, ne jim slibovat nemožné,“ dodal ministr.

Zároveň dnes tisková mluvčí německého ministerstva financí oznámila, že německá vláda je pověřena připravit krizový plán pro případ, že by Řecko vystoupilo z eurozóny.

Začíná summit velkých světových ekonomik G8 (zdroj: ČT24)

Ceny benzinu ohrožují šance Obamy na znovuzvolení

Dalším tématem summitu zřejmě budou i ceny ropy. Rostoucí ceny benzinu ve Spojených státech totiž ohrožují šance Baracka Obamy na znovuzvolení v podzimních volbách. Dá se proto čekávat, že Obama bude chtít přesvědčit evropské partnery, aby uvolnili část strategických rezerv a vytvořili tlak na snížení ceny ropy na světových trzích.

Schůzky v Camp Davidu asi 100 kilometrů od Washingtonu se nezúčastní nový ruský prezident Vladimir Putin, který za sebe poslal premiéra Dmitrije Medvěděva. Washington na zrušení Putinovy cesty odpověděl zkrácením setkání s Medvěděvem, z jehož programu vypadne jak chystaná protiraketová obrana NATO, tak otázky hospodářské spolupráce.