Rozpočtové určení: Méně peněz pro velká města, více půjde obcím

Praha - Hlavní město, Brno, Ostrava a Plzeň přijdou dohromady o víc než miliardu. Definitivní návrh rozpočtového určení daní představil ministr financí Miroslav Kalousek. Peníze, které vezme od příštího roku velkým městům, půjdou těm středním a malým. Celkem by většina měst a obcí měla dostat o 12 miliard víc než letos.

Peníze by měly být rozděleny spravedlivě

Dlouho diskutovaná novela by měla podle Kalouska narovnat nespravedlivě rozdělované peníze mezi jednotlivá města a vesnice. „Dojde k tomu výsledku, že všechny obce budou na té minimální hranici 9 tisíc na obyvatele,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Obce mají z daní získat o 12 miliard víc než letos. Většinu této částky dosud dostávaly z různých státních dotací. Teď by je ale měly mít jisté. Peníze chce Miroslav Kalousek vzít nejen z národních dotací, ale i z měst. Chce přerozdělit 1,1 miliardy, které vezme Praze, Brnu, Ostravě a Plzni.

  • Praha má přijít o 650 milionů
  • Brno o 203
  • Ostrava o 158
  • Plzeň by čekalo zeštíhlení rozpočtu o 90
  • Pohoršit si má i dalších 374 obcí, které mají málo obyvatel, ale velkou rozlohu. „Klasickým příkladem je Modrava, což je malinká vesnička s obrovským katastrem,“ doplňuje Kalousek.

Zdá se, že Miroslav Kalousek s tímto plánem uspěje

„Je za námi mnoho měsíců vyjednávání nad tímto návrhem. Vyjádřili souhlas předsedové klubů stran, jež podporují vládu a tváří se na něj poměrně vlídně i opozice. Já pevně doufám, že schválení bude bezproblémové,“ tvrdí Kalousek.

Reakce politických stran

„Určitě ano. V současné době je to jediný možný a nutný kompromis, který zajistí obcím, že od 1. ledna 2013 se jejich finanční situace výrazně zlepší,“ tvrdí Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

„Je to kompromis. My jsme říkali, že jsme připraveni na kompromisní řešení, náš původní návrh byl nula,“ říká k návrhu ministra financí Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS

„Myslím, že to je částka na hranici kompromisu, je možné se o ní bavit, budeme o ní mluvit s našimi primátory a je to částka, která se bude zřejmě dát ušetřit, aniž by to zasáhlo definitivně tato města tak, že by musely likvidovat svoje činnosti,“ tvrdí Jeroným Tejc, poslanec ČSSD.

Ministr financí chce návrh předložit na vládě už ve středu, do sněmovny by se měl dostat na program červnové schůze.