Pchjongjang přivítal veletrh obchodu, hitem štrúdl a káva zadarmo

Pchjongjang - V Severní Koreji začal mezinárodní veletrh obchodu. Akce má do ekonomicky slabé a uzavřené země přilákat zahraniční investory i produkty. A svými výrobky se chtějí pochlubit i tamní podnikatelé. Davy Severokorejců se v halách tísnily hned první den. Hitem letošního roku byla vídeňská káva a štrúdl zadarmo.

Do hlavního města KLDR zavítalo nevšední zahraniční zboží. Zájem o vystavené kousky byl veliký. Osobně se přišel podívat i vicepremiér Kang Sok Ju, jedna z nejdůležitějších postav korejské zahraniční politiky.

Zaujala vídeňská káva

„Máme hodně zákazníků a myslím, že hodně Korejců, kteří navštíví náš stánek, si udělá alespoň nějakou představu o evropské kultuře pití kávy,“ tvrdí Helmut Brammen, ředitel FHB Handels.

Stánky Severokorejců příliš navštěvované nejsou

Severokorejské společnosti na veletrhu představují hlavně produkty těžkého průmyslu a strojírenství. Mají dokázat, že i Pchjongjang je schopný inovací. Stánek se soustruhy a obráběcími stroji ale davy lidí neláká. Naopak se daří místnímu výrobci elektroniky Hana Electronics, podniku s účastí zahraničního kapitálu, jenž vznikl v roce 2003.

„Na základně instrukcí našeho velkého vůdce naše společnost vyrábí DVD i přenosné DVD přehrávače,“ tvrdí Ri Hyok Čol, manažer prodeje Hana Electronics Joint Venture.

Letošní ročník přilákal na 270 společností, zastoupení tu mají i Poláci, Mongolové nebo Australani. Nejsilnější zahraniční účast má tradiční obchodní partner Čína. „Veletrh dokazuje ekonomický a technický potenciál naší země. Otevírá dveře dalšímu obchodování se zahraničím,“ tvrdí organizátor veletrhu Kim Čol Myong.

Obyvatelé komunistické země ale stále nemají volný přístup k internetu, vzácností je i mezinárodní telefonické spojení. Zaostalá ekonomika se bez zahraničních investorů neobejde. Po rozpadu socialistického bloku přišla o tradiční obchodní partnery a propadla se do krize, která přetrvává.

Mezinárodní veletrh obchodu v Pchjongjangu (zdroj: ČT24)