Summit G8: Včera Írán, Sýrie a KLDR, dnes eurozóna

Camp David - Po páteční večeři představitelů G8, kde se řešila problematika Íránu, Sýrie a KLDR, se dnes účastníci zabývají děním v eurozóně. Jedná se o programu na podporu ekonomického růstu zemí. Přesný akční plán z jednání v marylandském letovisku Camp David však pravděpodobně nevzejde. Řeč se točí i kolem Řecka, prezident Francie François Hollande i Spojených států Barrack Obama se shodují, že Řecko má v eurozóně místo.

Obama: Fiskální zdrženlivost je třeba kombinovat s „programem silného růstu“

Německo by svůj tlak na úspory mělo kompenzovat snahou podnítit růst, aby nedošlo k finanční kalamitě s celosvětovým dopadem. Přesný akční plán ale z jednání nejspíš nevzejde, napsala AP.

Britský premiér Cameron: Merkelová má absolutní pravdu

Německá kancléřka Angela Merkelová má podle něj „absolutní pravdu,“ když říká, že každá země musí mít pevný plán boje s rozpočtovým deficitem. „Úspory a růst nejsou v rozporu,“ konstatoval Cameron.

„Všechny naše ekonomiky mají před sebou dvě největší hrozby: krizi eurozóny a velmi vysoké ceny ropy, které se promítají do ceny benzínu. V řešení obou těchto problémů dosahujeme pokroku,“ konstatoval britský premiér.

Obama s Hollandem mají jasno, Řecko by mělo v eurozóně zůstat

Dálším bodem v jednání je i krize eurozóny. O té už mluvili na svém prvním společném setkání před začátkem summitu prezidenti Obama a Hollande.

„Prezident Hollande i já souhlasíme, že jde o problém s obrovským významem nejen pro lidi v Evropě, ale pro celou světovou ekonomiku,“ říká Obama.

Obama po skončení summitu prohlásil, že se spolu se sedmi dalšími nejvyššími představiteli průmyslově vyspělých zemí shodl na tom, že růst a pracovní příležitosti musejí být nejvyšší prioritou a stabilní, rostoucí evropská ekonomika je v nejlepším zájmu všech.

Summit zemí G8
Zdroj: ČTK/Charles Dharapak

Včera se u večeře řešil Írán, Sýrie a KLDR

Zástupci zemí G8 se shodli na tom, že Írán by měl podniknout urychleně kroky, které by mezinárodní společenství ujistily o tom, že jeho kontroverzní jaderný program je skutečně zaměřen na mírové účely. „Shodujeme se, že Írán má právo na mírové využívání jaderné energie, ale porušování mezinárodních pravidel a neschopnost dokázat, že se nesnaží o vojenské využití atomu, je závažným problémem pro nás všechny,“ uvedl prezident Obama.

V případě Sýrie se nejvyšší představitelé zemí G8 shodli na potřebě vzniku plánu politického přechodného období. Rusko, které je považováno za blízkého spojence režimu syrského prezidenta Bašára Asada, nevzneslo námitky vůči názoru sdílenému ostatními účastníky jednání, že mírový plán prosazovaný OSN ještě zdaleka nebyl naplněn.

„Pokojné řešení syrské krize a politická transformace v Sýrii jsou jedinou možnou cestou k řešení, jsme znepokojeni ztrátami na životech,“ řekl Obama.

Zástupci G8 se ohledně KLDR shodli na stanovisku, že této zemi hrozí větší izolace, pokud bude pokračovat ve svých provokacích.