Vinaři a ovocnáři sčítají po mrazech škody ve stamilionech

Brno/Holovousy – Páteční mráz uškodil vinařům i pěstitelům ovoce, a to především na Moravě. Ve vinicích napáchal škody za 400 milionů korun – poškozeno může být více než 30 procent letošní úrody. Ovocnářům, jejichž sady mrazy zasáhly i loni, navíc hrozí podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka existenční problémy.

Mrazy lokálně škodily vinicím na celé jižní Moravě, od Uherského Hradiště po Znojemsko – teplota místy dosahovala až čtyř stupňů pod bodem mrazu. Sčítání škod však ještě není u konce. V případě nepříznivého počasí může být v souvislosti s tím ohrožena i úroda vína v následující sezoně, upozornil tajemník svazu vinařů Martin Půček.

Problémy vinařům působí i neobvykle dlouhé sucho. Od října loňského roku podle nich nespadlo výraznější množství srážek. Přitom dostatek vláhy má podle vinařů zásadní vliv na schopnost regenerace vinné révy.

Jablko
Zdroj: Miguel Villagran/ISIFA/Getty Images

Mrazy škodily i pěstitelům ovoce

Mráz ničil úrodu hlavně na Moravě, v Čechách jsou škody lokální. Loňská situace, kdy mrazy způsobily ovocnářům ztráty na tržbách přes půl miliardy korun, by se však podle Ludvíka opakovat neměla.

Mrazy minulý týden nejvíce poškodily výsadby jahody, meruňky, švestky a třešně. U jablek může být špatná kvalita. „Teploty ve dvou metrech nad zemí se pohybovaly v řadě pěstitelských oblastí od nuly do minus čtyři stupňů. Na některých místech byly sady vystaveny působení mrazu i několik hodin,“ řekl Ludvík.

Za mimořádné označil to, že mrazy přišly až 18. května a zasáhly nejteplejší region republiky. Přesnější vyčíslení škod bude možné ve druhé půlce června.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)