Zatímco jiné řecké firmy krachují, výrobce postelí má žně

Atény - Řecká nábytkářská firma Coco-Mat měla v roce 2011 rekordní obrat 75 milionů dolarů a o zákazníky nemá nouzi. Výrobci ze severu země, která se jinak zmítá v hluboké krizi, se daří v Aténách i v New Yorku. Řecku však hrozí, že bude muset odejít z eurozóny a někteří aténští politici dokonce sami vyhrožují, že se eura vzdají. Pro podniky to ale ještě nemusí být úplný konec.

Spojení úspěšná řecká firma ještě nemusí být oxymorón. Firmě Coco-Mat přitom stačilo vystihnout poptávku bohatší klientely po čistě přírodních materiálech. V regionu s názvem Xanthi o ně navíc není nouze. Při výrobě nábytku a bytových doplňků se používá olivové dřevo, bavlna nebo také koňské žíně. 

Pavlos Eymorfidis, zakladatel firmy Coco-Mat

„Chtěl jsem udělat něco jinak a začal jsem vyrábět postele, ve kterých není ani kousek kovu. Na matracích z bavlny nebo mořských řas spal už Socrates nebo Platón a Aristoteles.“ 

  • Prodejna Coco-Mat zdroj: ČT24
  • Továrna Coco-Mat zdroj: ČT24

Coco-Mat prodává lůžkoviny a dřevěný nábytek v celkem devíti zemích. V továrně v Xanthi tak na plné obrátky pracuje 220 zaměstnanců. Firma nedávno otevřela v Aténách svůj třetí obchod a v New Yorku má nový butik. „Myslím si, že Řekové by měli raději poslouchat okolní přírodu než internetovou diskusi o tom, jak vyřešit krizi na náměstí Syntagma,“ říká zakladatel firmy Pavlos Eymorfidis. 

V roce 2011, kdy se krize rozjela naplno, skončilo v Řecku víc než 110 tisíc firem. Bankroty pak vrátily na trh obří vlnu nezaměstnanosti. Konkrétně je teď bez práce skoro 22 procent lidí.

Úspěšná řecká firma (zdroj: ČT24)