Ceny komodit padají kvůli zpomalení čínské ekonomiky a dluhové krizi

Praha – Barel západotexaské ropy stojí 90 dolarů. Ještě před dvěma měsíci se přitom jeho cena šplhala nejvýš od vypuknutí krize v roce 2008. A dolů obrátily i ostatní komodity. Světová ekonomika zpomaluje a o suroviny není takový zájem. Nejistotu vyvolává i situace v Evropě.

„Ceny komodit budou ještě klesat. Ode dna se odrazí ve chvíli, kdy uvidíme posílení čínské ekonomiky a zlepšení situace v zadlužené Evropě,“ říká Jonathan Barratt, výkonný ředitel Barratt Bulletin.

„Na trzích roste nejistota a riziko, to znamená, že investoři se zbavují rizikovějších aktiv, kam patří například komodity,“ popisuje situaci Jiří Tyleček, analytik X-Trade Brokers.

Vyostření řecké situace kvůli tamním volbám cenám ropy, zlata, mědi nebo kukuřice příliš neprospělo. Zájem o suroviny klesá i v zemi, která jich spotřebovává nejvíc na světě – v Číně. Ačkoliv druhý největší přístav, kudy se do země vozí železná ruda – Qingdao – má dostatek zásob, žádné vlaky odtud rudu neodvážejí.

Paradoxem je, že ani zotavení americké ekonomiky komoditám neprospívá. Obchodují se totiž v dolarech, a čím je dolar silnější, tím jsou dražší pro zahraniční investory.

„Podle mého názoru bude americký dolar alespoň v dalších měsících posilovat. Situace by se mohla začít zhoršovat také ve Spojených státech, poté by mohlo přijít kvantitativní uvolňování, které má tendenci dolar spíše oslabit,“ dodává Tyleček.

Komoditám by vedle amerického Fedu mohla pomoct i čínská centrální banka. Ta by podporou domácí ekonomiky povzbudila zájem o suroviny. Podle odborníků by ale šlo jen o dočasné řešení.

Ekonomika ČT24: Ceny komodit padají (zdroj: ČT24)