Po Lidlu stáhl z prodeje polskou rýži i Kaufland. Důvodem je olovo

Praha – Hypermarkety Kaufland stáhly z prodeje rýži ve varných sáčcích dovezenou z Polska, protože může obsahovat vyšší množství olova než povolují normy. Rýži od stejného polského dodavatele musel už v dubnu kvůli zjištěnému vyššímu obsahu olova přestat prodávat i obchodní řetězec Lidl, který s hypermarkety Kaufland patří do stejné německé obchodní skupiny Schwarz.

Hypermarkety Kaufland preventivně stáhly z prodeje výrobek NOE rýže parboiled ve varných sáčcích o hmotnosti 500 gramů, který má minimální trvanlivost do konce srpna 2013. Dodavatelem je polská společnost ROL-RYZ, která rýži s vyšším obsahem olova prodala společnosti Lidl. Lidé mohou rýži vrátit v prodejnách Kaufland.

„Důvodem ke stažení z prodeje bylo podezření, že předmětná rýže s tímto datem minimální trvanlivosti obsahuje nadlimitní množství olova,“ uvedl mluvčí společnosti Kaufland Michael Šperl.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v pondělí oznámila, že prodejny Lidl v dubnu stáhly jednu šarži dlouhozrnné rýže Tiradell Rice PARBOILED, kterou jim dodala polská firma ROL-RYZ. Balení o hmotnosti 400 gramů s minimální trvanlivostí do srpna 2013 totiž obsahovalo 2,5krát více olova, než povoluje norma.