Nečas: Změny v daních musí projít, jinak nemá smysl pokračovat

Praha - Premiér Petr Nečas očekává, že vládní balíček změn týkající se daní získá ve sněmovně dostatek hlasů. V opačném případě by se vládě nepodařilo sestavit rozpočet s deficitem pod tři procenta HDP a nemělo by smysl, aby pokračovala. Na balíčku úsporných opatření, který od příštího roku mimo jiné zvedá daň z přidané hodnoty na 15 a 21 procent a omezuje výdajové paušály, se dohodla ještě koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Kabinet dnes tehdejší dohodu potvrdil. Po rozpadu VV už ale nemá ve sněmovně většinu hlasů.

Vládní plán daňových změn kritizovali bývalí poslanci ODS Michal Doktor a Pavel Bém, kteří kabinetu dali důvěru. Návrh se nelíbí ani některým současným poslancům ODS. Od několika z nich zaznělo, že změny v daních nejsou šťastné a vláda by měla některá opatření nahradit úsporami.  

„Předpokládám, že tento návrh, který je koaličně dohodnut a byl schválen ještě před rekonfigurací této koalice, bude podpořen dostatečným počtem poslanců,“ uvedl Nečas. Pokud by vládní balíček ve sněmovně ztroskotal, nemohla by podle Nečase vláda v rozpočtu na příští rok naplnit svůj požadavek na snížení deficitu veřejných financí pod tři procenta HDP. „Pak, po pravdě řečeno, nevidím důvod, proč by tato vláda měla pokračovat ve své existenci,“ dodal.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Změny jsou zatím schváleny jen rámcově

Vládní opatření mají platit od roku 2013. Některá z nich by měla platit ale pouze do roku 2015. Schválením balíčku daňových změn podmiňovaly ODS a TOP 09 při dubnové vládní krizi pokračování vlády s VV. Premiér tehdy kategoricky trval na tom, že bez schválení návrhu vláda skončí. Kabinet nakonec ještě s účastí VV plán rámcově schválil 11. dubna. O šest dní později ale oznámila vicepremiérka Karolína Peake odchod z VV a odstartovala tak rozpad strany a konec vládní koalice s VV. 

Ilustrační foto
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

VV některé části návrhu kritizují

Věci veřejné nyní některé části vládního návrhu kritizují. Nelíbí se jim například zvýšení daně z tichého vína, které podle nich výrazně poškodí české a moravské vinaře. Podle předsedkyně poslanců VV Kateřiny Klasnové budou VV o svém postoji k vládnímu návrhu změn v daních ještě jednat. U některých vládních návrhů podle ní není zřejmé, jaký skutečný přínos budou mít pro státní kasu.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„Česká republika nikdy takovou změnu daní a navíc v kombinaci se změnami, které už proběhly v letošním roce ještě nezažila od sametové revoluce.“

Ministr financí ale říká, že bez zvýšení daní by se Česko mohlo dostat do podobných dluhových problémů jako země, kterým hrozí odchod z eurozóny