Pohonné hmoty zlevňují, benzin se dostal pod 37 korun

Praha - Pohonné hmoty u čerpacích stanic v tuzemsku v uplynulém týdnu zlevňovaly. Cena benzinu Natural 95 klesla v průměru o 17 haléřů na 36,92 koruny za litr, nafta zlevnila o 16 haléřů na 36,14. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Za zlevňováním stojí pokles cen ropy a snížení cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu. „Výraznějšímu zlevnění bránilo oslabování koruny vůči dolaru,“ uvedl analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. Kvůli slabé koruně podle Čermáka v příštích dnech zřejmě zlevňování skončí.

Petr Čermák, analytik, Colosseum

„Očekáváme, že zlevňování by mělo v průběhu následujících dnů skončit. Příčinou je především prudké oslabení koruny vůči americkému dolaru, díky kterému očekáváme, že ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic mírně porostou.“

Benzin po letošním rekordním zdražování začal zlevňovat na konci dubna. Od té doby se jeho průměrná cena snížila o zhruba 90 haléřů. Cena nafty klesá již déle, od začátku dubna zlevnila o 70 haléřů. Podle analytika Jana Lenera ze společnosti Broker Consulting bude pokles cen pokračovat. „Průměrná nádrž vyjde zhruba o 45 korun levněji než před začátkem dubna,“ poznamenal.

Analytici se na dalším vývoji cen příliš neshodnou

Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta ale další výrazný pokles cen ropy a pohonných hmot nečeká. „V dalších týdnech předpokládám stabilizaci cen s tím, že další drobné korekce nelze vyloučit. Ve druhém pololetí tohoto roku by cena ropy měla opět začít růst a s ní i ceny pohonných hmot,“ uvedl.

  • Ceny Naturalu 95 zdroj: CCS
  • Ceny nafty v ČR zdroj: CCS

„Během tohoto týdne by měly ceny PHM stagnovat nebo mírně zlevnit, maximálně do těch zhruba 20 haléřů za litr. Co se týče dlouhodobějšího výhledu, tak během následujícího měsíce by ceny mohly klesnout maximálně zhruba o jednu korunu na litr,“ myslí si zase analytik PETROLmedia Michal Roškanin.

Nejdražší byly pohonné hmoty v neděli v Jihomoravském kraji, i tam však cena Naturalu 95  klesla téměř o 30 haléřů na 37,65 koruny za litr, diesel se pak prodával za 36,94 koruny. Nejlevněji natankovali motoristé v Jihočeském kraji, litr benzinu zde stál 36,07 koruny a nafta 35,36 koruny. V Praze platili řidiči 37,39 koruny za litr benzinu a 36,59 koruny za motorovou naftu.

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Ve srovnání s ostatními zeměmi na tom Česko ale není zas tak špatně. Co se benzinu týče, patří k průměru. V případě nafty už ale k nejdražším zemím. Jednoznačně nejlevnější pohonné hmoty ve střední Evropě má Polsko. „Ceny jsou tam nižší o dvě až čtyři koruny za litr než v Česku. Nejdražší je Německo, tam je dražší hlavně benzin, a to až o čtyři koruny než v Česku,“ dodává Roškanin.