Krizí postižený jih Evropy trápí i propad cen olivového oleje

Brusel - Španělsko, Itálie a Řecko se nepotýkají jenom s ekonomickou a finanční krizí. Olivové velmoci kvůli slabé domácí poptávce podle Financial Times trápí také propad cen oleje na desetiroční minimum. Z této trojice zemí přitom pochází 70 procent světové produkce tohoto oleje.

Pěstování olivovníků hraje v části z nejchudších oblastí Španělska klíčovou roli. Týká se to třeba Andalusie, kde je bez práce hrozivých 33 procent lidí. „Trh se ocitl v závažné krizi,“ uvedl Pekka Pesonen, šéf zemědělského svazu Copa-Cogeca sídlícího v Bruselu. „Co se týče udržení zaměstnanosti ve venkovských oblastech, je tato plodina pro producentské země životně důležitá,“ dodal.

Výkonný ředitel madridské Mezinárodní rady pro olivový olej Jean-Louis Barjol upozornil, že nabídka olivového oleje převyšuje poptávku. Nadúroda ve Španělsku dokonce přiměla k intervenci Evropskou unii. Barjol odhaduje, že na konci sezóny se zásoby olivového oleje dostanou na rekordní úroveň.

Cena olivového oleje v posledních letech klesá

Velkoobchodní cena extra panenského olivového oleje nejvyšší kvality se tento měsíc podle údajů Mezinárodního měnového fondu propadla na 2 900 dolarů za tunu, což je nejméně od roku 2002. V roce 2005 se přitom za tunu platilo více než dvojnásobek.

Olivový olej se na trhu potýká s konkurencí nejrůznějších levnějších olejů. Jeden z obchodních řetězců ve Španělsku prodává litr slunečnicového oleje za 1,25 eura, zatímco litr olivového oleje průměrné kvality stojí 1,99 eura a litr extra panenského 3,25 eura.

Podle prognóz Mezinárodní rady pro olivový olej Španělé letos spotřebují tolik olivového oleje jako v roce 2002, poptávka v Řecku a Itálii se možná propadne na úroveň z roku 1995. Výpadek jen částečně vyrovnává větší poptávka v jiných částech světa. Například Číňané téměř žádný olivový olej nespotřebovávají. Tamní domácnosti kupují levnější palmový a sójový olej.