Krize přivádí squatery do španělských novostaveb, radnice jim fandí

Sevilla - Spát na nafukovacích matracích a žít jen s pár krabicemi, do kterých se vejde všechen majetek. 32 rodin tímto způsobem okupuje prázdné novostavby v Seville na jihu Španělska poté, co ztratily vlastní střechu nad hlavou. Během dnešní noci byl vytvořen dlouhý seznam rodin, které chtějí být taky zahrnuty do příští vlny zabírání prázdných bytů.

Squating byl ve Španělsku vzácný, ovšem po prasknutí hypoteční bubliny roce 2008, kdy tisíce nových budov zůstalo prázdných, je na vzestupu. Nezaměstnanost stoupá a škrty, kterými se vláda snaží snížit deficit, vrhají mnohé Španěly do stále horší situace. Objevily se proto noví aktivisté, kteří se snaží lidem zlepšit jejich životy. „Nejsme proti vládě. Jen prostě nechceme žít na ulici. S tolika stavbami, jako jsou tyto, a s tolika lidmi, kteří čelí vystěhování doufáme, že se situace začne řešit,“ říká nezaměstnaná pětatřicetiletá squaterka Irma Blanco. 

Moderní budovy nemá kdo koupit, squaterům se líbí

Budova nedaleko centra hlavního města Andaluzie byla dokončena teprve před třemi lety. Má dvojitá skla a nové dřevěné podlahy, ale developer nebyl schopen byty prodat. Zabrání bytů bylo organizováno členy skupiny M-15, kteří si všimli, že je v zemi přibližně jeden milion podobných prázdných bytů.  M-15, známí též jako Indignados, neboli Rozhořčení, vznikli 15. května 2011, kdy stovky tisíc lidí obsadily hlavní náměstí po celé zemi a požadovaly změny. Veřejné protesty Rozhořčených postupně ustaly, ale místo nich se zformovali aktivisti říkající si právě skupina M-15.

M-15 dle svých slov pomáhají běžným lidem v nouzi. Blokují domy před exekutory a neplatičům hypoték tak pomáhají alespoň na chvíli bydlet pod střechou. Andaluzie je domoven čtvrtiny nezaměstnaných Španělů, kterých je 5,6 milionu. Je známá svými olivovými háji, býčími zápasy, ale také chudobou.

Radnice squaterům fandí

Rodiny, které obývají prázdné byty, mají ve zbytku města sympatie. Sevilská radnice se nechala slyšet, že rodiny vystěhuje pouze v případě, že majitel budovy Maexpa podá stížnost. Vyjádření majitele se zatím nepodařilo sehnat. Ani spořitelna Ibercaja, která stavbu bytů financovala, neplánuje provádět žádnou akci. „Budova je ve vlastnictví Maexpy. Co se rozhodnou se squatery udělat, je na nich,“ komentovalla mluvčí Ibercaji. 

Vzhledem k ponurým ekonomickým scénářům skupina M-15 přemýšlí, jak přemístit i další bezdomovce do tisíců jiných neobydlených bytů v Seville. Během nočního zasedání byl vytvořen dlouhý seznam rodin, které chtějí být taky zahrnuty do příští vlny zabírání prázdných bytů.