Hanba vládě, volali důchodci a žádali zachování valorizace

Praha - Čeští senioři dnes vůbec poprvé v historii Česka demonstrovali. Podle organiátorů se dnes na Palachově náměstí v Praze sešly až 2 tisíce lidí. Po 14. hodině se demonstranti vydali na Úřad vlády. Senioři protestovali proti snížení valorizace penzí, s nímž od příštího roku počítá vláda. Demonstraci „za přežití“ svolala Rada seniorů ČR s Národní radou osob se zdravotním postižením. Protestní akce seniorů se dnes konaly také v Lounech a v Chomutově. Pořadatelé upozorňují zejména na to, že se životní podmínky českých seniorů a seniorek zhoršují a růst penzí nedrží krok s růstem životních nákladů.

Demonstrace důchodců začala scénkou, v níž si pro seniorku přišla s kosou smrt, pak si to ale smrtka rozmyslela a vydala se ke Strakově akademii. Akci moderoval přední český gerontolog Zdeněk Kalvach. Senioři na protest přinesli transparenty s nápisy „Chceme důstojně žít, jsou nás tři miliony“ či „Všichni mladí budou staří nebo mrtví“. Skandovali nejčastěji „Hanba vládě!“.

U řečnického pultíku se postupně vystřídalo hned několik řečníků - šéf rady seniorů Zdeněk Pernes, předseda rady postižených Václav Krása, předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil a zástupce studentů Lukáš Matoška. Zazněla také zdravice slovenských seniorů a požadavky protestujících. Rada také sbírá podpisy pod petici, kterou předá sněmovně před hlasováním o změně valorizace. Tu chtějí senioři příští týden odnést do Poslanecké sněmovny.

Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR:

„Máme skromné požadavky. Nechceme nic víc a nic míň než zachování skromného mechanismu valorizace penzí a přijetí zákona o sociálním bydlení. Senioři si to plně zaslouží. Je to jen otázka priorit politiků.“

Zástupci seniorů podle Pernese chtěli s vládou o svých požadavcích diskutovat, avšak premiér je nepřijal. „Dokonce porušili všechna pravidla legislativního procesu a tento tisk 659/0 neprošel dokonce ani meziresortním připomínkovým řízením,“ prohlásil Pernes v rozhovoru pro ČT24. V demonstraci proto rada seniorů vidí jediné východisko, jiné prostředky k prosazování svých zájmů podle ní senioři nemají. „Senioři v ulicích - to je něco jiného než odboráři. Senioři v ulicích – to je tragédie. To je tragédie politiky, to je tragédie morálky, mezigenerační solidarity, to je tragédie etiky, to je ostuda této vlády,“ zdůraznil Pernes.

Vláda na snížení valorizací trvá

Česká vláda chce i přes nepříznivou ekonomickou situaci udržet plánované schodky rozpočtu a zemi nezadlužovat – a to i díky seškrtání výdajů na penze. Od příštího roku by se tak důchody měly zvyšovat o třetinu růstu reálných mezd a o třetinu růstu cen. Doposud byly valorizovány o celou výši inflace a třetinu růstu reálných mezd. Menší zvyšování se má dotknout nejen důchodů starobních, ale i invalidních.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) předlohu s poukazem na nutnost omezit rozpočtové schodky označil za nutnou. „Jsem si vědom toho, že tento návrh je velmi nepopulární, nicméně je odpovědný vůči našim dětem, vůči dalším generacím tak, abychom snížili zadlužování státu na únosnou míru a abychom směřovali k vyrovnaným rozpočtům,“ zdůraznil Drábek.

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením:

„Je to nepřijatelné. Samy o sobě jsou invalidní důchody nižší než starobní. Problém je to už proto, že je pobírají mladší lidé, kteří si nemohli za život našetřit. Penze by jim přitom měly umožnit žít normálně.“

Senioři: Peníze na látání rozpočtu by vláda měla hledat jinde

Senioři nicméně argumenty vlády odmítají. Tvrdí, že na vyšší penze mají morální nárok. Další peníze do státního rozpočtu by vláda měla hledat jinde. „Navrhujeme dvě alternativy. Zaprvé, aby se odstropovaly zastropované příjmy penzijního účtu – tím by se ušetřilo minimálně 14 miliard korun. Za druhé navrhujeme, aby se odložil druhý pilíř penzijní reformy po tu dobu, co máme mít nižší valorizace a tím by se ušetřilo dalších 20 miliard korun,“ popsal Pernes.

Vláda plánuje omezením valorizace v příštím roce na výdajích na penze ušetřit 9,5 miliardy korun, v roce 2014 zhruba 16,1 miliardy a v roce 2015 asi 22,1 miliardy. Za tři roky by se mělo uspořit celkem 47,7 miliardy.

Průměrný důchod je v poměru k průměrné mzdě stále nižší

Poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě klesá. Při nynější valorizaci by se do tří let snížil ze 41,5 procenta o procento, při plánované nižší valorizaci to bude o 3,1 procenta.

Průměrná starobní penze dosáhla na konci března 10 740 korun. V příštím roce by se podle návrhu mohla zvednout asi o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by penzista měl v příštích třech letech v průměru dostat víc o 383 korun, podle nynějšího modelu by to bylo 1 011 korun.