Odchodem z eurozóny by dramaticky klesla životní úroveň Řeků

Atény - Příjmy Řeků by se v případě odchodu země z eurozóny propadly o více než polovinu, nezaměstnanost a inflace by dramaticky vzrostly. Předpověděla to v dnešní zprávě řecká centrální banka. O odchodu země od eura se stále více spekuluje v souvislosti s červnovými volbami. V těch by mohly získat převahu strany, které odmítají tvrdé úspory naordinované Bruselem.

„Opuštění eura by vedlo k výraznému propadu životní úrovně řeckých občanů - průměrné příjmy na hlavu by se snížily o nejméně 55 procent. To by se dotklo hlavně lidí s nižšími příjmy,“ varovala banka tři týdny před novými parlamentními volbami. Podle ní by nová měna prošla devalvací o 65 procent a po propadu ekonomiky za minulé tři roky o celkem 14 procent by nastal sestup o dalších 22 procent.

Míra nezaměstnanosti by podle centrální banky vzrostla z nynějších 22 procent na 34 procent. Inflace, která je nyní kolem dvou procent, by vystoupila na 30 procent a dál by rostla, uvedla banka.

V posledních nerozhodných volbách z 6. května výrazně ztratily dosud dominantní strany, které podporují plnění podmínek záchranného mezinárodního úvěru, na němž je nyní Řecko plně závislé. Získaly naopak radikální strany, které vystupují proti dohodnutým úsporám a reformám a jejichž vítězství v nových volbách by zřejmě vedlo k zastavení úvěrů, bankrotu předlužené země a jejímu odchodu z eurozóny.

Podle posledních průzkumů mínění však kvůli vyhlídkám na ekonomickou katastrofu roste podpora konzervativní Nové demokracie, která dohody s věřiteli podporuje.

Ekonomové o dluhové krizi (zdroj: ČT24)