Thajsko hostí Světové ekonomické fórum, přijela i Su Ťij

Bangkok – Podílet se na vytváření budoucnosti jihovýchodní Asie za pomoci větší propojenosti, je ústřední téma regionálního setkání v rámci Světového ekonomického fóra, které hostí thajská metropole Bangkok. Fórum je v hledáčku světových médií, neboť právě sem mířila první zahraniční cesta barmské disidentky Su Ťij.

Deset členských zemí Sdružení států jihovýchodní Asie (ASEAN) společně tvoří důležitou strategickou a ekonomickou oblast. Dokazují to makroekonomická data, kde i přes ekonomické turbulence v eurozóně a Spojených státech vytváří ASEAN nominální HDP přesahující 1,8 bilionu dolarů a tempo růstu v regionu se v roce 2012 očekává vyšší než pět procent. ASEAN toho chce využít a do roku 2015 vytvořit jednotný trh.

K dosažení tohoto významného mezníku během tří letech je zapotřebí silnější propojenosti celé jihovýchodní Asie tak, aby byla zajištěna konkurenceschopnost a propojenost celého regionu. Proto je právě propojenost hlavním tématem nadcházejícího fóra. Větší propojenost navíc představuju jedinečné příležitosti pro investice a růst v oblastech, jako jsou dopravní sítě, energetika, cestovní ruch, finanční služeby či zemědělství.

Su Ťij odjíždí na svou první zahraniční cestu
Zdroj: Nyein Chan Naing/isifa/ EPA

Thajské fórum ja navíc milníkem i proto, že fórum navštíví barmská opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Od roku 1988 je to totiž vůbec poprvé, co směla vyjet do ciziny. Zahraničním cestám jí doposud bránily domácí vězení a strach, že by jí autoritativní vláda již nepovolila návrat do země. Nositelka Nobelovy ceny za mír obdržela cestovní pas teprve začátkem měsíce.

Su Ťij přijela do Thajska (zdroj: ČT24)