Kaufland stáhl z prodeje falšované polské kakao

Praha - Hypermarkety Kaufland odstranily ze svých pultů kakaový prášek značky Grande z Polska. Podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) totiž obsahoval pouze 80 procent kakaa a zbývající část tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek. Inspektoři už v dubnu zakázali Kauflandu kvůli podobným problémům prodávat instantní kakaových nápoj se stejnou značkou Grande.

„Uvedené zboží bylo staženo z prodeje ihned po zjištění nedostatku SZPI a zákazníci tento výrobek v našich regálech již nenajdou. Na základě zjištěného nedostatku naše společnost sama stáhla výrobek z prodeje z důvodu preventivní opatrnosti, a to již 4. května,“ prohlásil mluvčí společnosti Kaufland Michael Šperl. Kaufland s tímto polským dodavatelem přestal spolupracovat, doplnil.

Kaufland měl s polskou značkou Grande problém nedávno

Inspektoři získali vzorek falšovaného kakaa v prodejně Kaufland v Mariánských Lázních. Z tohoto provozu pak bylo staženo 136 kusů výrobku. „Nařídili jsme stažení výrobku z obchodní sítě. Jde o stejného výrobce, ale jiný výrobek, než jsme zjistili v dubnu,“ uvedl v úterý mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kakaový bob
Zdroj: ISIFA/LORENVU/SIPA

Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI 

„Konzistentní - asi dvacetiprocentní - hladina falšovaného obsahu a časové rozpětí mezi jednotlivými případy indikují, že se nejedná o technologickou nekázeň, ale o záměrně nastavený systém.“

Dosud přitom Kaufland celkový počet kusů polského kakaa stažených ze všech prodejen nezveřejnil. Čeští spotřebitelé jsou přitom letos zavaleni sérií zpráv o nekvalitních polských potravinách, kterou v únoru odstartovala takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Problémy se pak objevily také u polské rýže a prášku ze sušených vajec.