Čína podpoří zpomalující ekonomiku, vybrala sedm strategických odvětví

Peking - Čínská vláda dnes schválila plán podpory sedmi rozvíjejících se průmyslových odvětví včetně čisté energie. Plán je součástí snah o restrukturalizaci ekonomiky a podporu ekonomického růstu, který v poslední době zpomaluje. Vedle čisté energie chce vláda podpořit ochranu životního prostředí, informační technologie, biologii, výrobu vyspělých zařízení, nové materiály a vozidla na nový pohon.

Vláda chce spustit 20 „velkých projektů“ pro rozvíjející se průmysl, avšak neposkytla další detaily o tom, jak by podpora měla vypadat. V minulosti, když se snažila podpořit technologický rozvoj, využívala dotace, daňové úlevy a další podpory, na které si její obchodní partneři stěžovali, protože podle nich porušovaly zásady volného obchodu.

Ekonomika roste o 8 procent, vláda přesto není spokojená

Čínský kabinet v prohlášení uvedl, že rozvoj nových průmyslových odvětví má pomoci ekonomice, která čelí rostoucímu tlaku na zpomalení. V prvním čtvrtletí ekonomika vzrostla o 8,1 procenta, nejpomaleji za téměř tři roky. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že v letošním roce čínský hrubý domácí produkt stoupne o 8,2 procenta. Analytici se domnívají, že vládní snahy by mohly podpořit oživení ekonomiky ve druhé polovině roku.

Nejvyšší představitelé Číny dlouhodobě chtějí transformovat svoji ekonomiku, které v současnosti pomáhá levná pracovní síla a soustředí se na zemědělství a tovární výrobu. Některé oblasti, jako jsou obnovitelné zdroje energie, slouží také pro strategické cíle, protože pomáhají snížit závislost země na dovozu paliv.

Některé dřívější snahy vlády na podporu nových průmyslových odvětví, jako solární a větrné energie, však přinesly vlnu stížnosti na Peking za to, že využívá nezákonné podpory, obchodní bariéry nebo tlačí na zahraniční firmy, aby mu předaly svoji technologii.