ČR ještě letos srazí deficit na 3 procenta HDP

Praha - Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí letos klesne na tři procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z dnes zveřejněného fiskálního výhledu ministerstva. Tříprocentní hranici je nezbytné dodržet pro přijetí eura, v rámci boje s dluhovou krizí sílí také tlak z Bruselu, aby členské státy unie tuto hranici nepřekračovaly.

Pro rok 2013 počítá ministerstvo s deficitem 2,9 procenta HDP, pro rok 2014 pak s 1,9 procenta HDP. Pro rok 2015 byl stanoven cíl 0,9 procenta HDP, o rok později by mělo již být hospodaření vládního sektoru vyrovnané. Česko tak de facto postupuje v souladu s rozpočtovým paktem Evropské unie, ke kterému se však odmítlo připojit.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Je potřeba si uvědomit, že i přes úsporná opatření dosahuje strukturální deficit kolem dvou procent HDP. Proto nesmíme polevit v nastavené konsolidaci veřejných rozpočtů a v dalším prosazování úspor.“

Loni deficit českých veřejných financí klesl na 3,09 procenta HDP z předloňských 4,83 procenta. Tento pokles ovšem podle ministra souvisí s menší investiční aktivitou měst a obcí, příspěvkových organizací a veřejných vysokých škol.

Česko bude mít zase o něco více dluhů

Celkový dluh vládního sektoru na konci roku 2012 odhaduje ministerstvo financí na 44 procent HDP. Loni byl 41,2 procenta HDP. I přes očekávaný růst zatím ČR toto maastrichtské kritérium pro přijetí eura plní. Dluh vládního sektoru by totiž neměl přesáhnout 60 procent HDP.