Cestující na letišti v Budapešti přivítá už jen jeden terminál

Budapešť - Maďarům se zavírá jeden ze dvou terminálu na mezinárodním letišti v Budapešti. A to kvůli menšímu zájmu cestujících. Po krachu národní letecké společnosti Malév přišlo letiště skoro o 40 procent obratu. Provoz terminálu stojí letiště 50 milionů eur ročně, jeho uzavření je tak podle některých logické rozhodnutí.

Bolestivé ztráty po zkrachovalé letecké společnosti Malév teď zažívá mezinárodní budapešťské letiště. Nejprve přišlo téměř o polovinu obratu, teď zavírá i terminál. Jeho provoz totiž přijde na víc než 50 milionů eur ročně. 

„Bylo to logické podnikatelské rozhodnutí. V únoru jsme ztratili národního dopravce Malév a museli jsme omezit náklady, zmrazit některé investice a zavřít i historický Terminál 1, který sloužil letišti 62 let,“ tvrdí Mihaly Hardy, tiskový mluvčí letiště.

Po krachu Malévu se výrazně změnil i poměr leteckých společností. Nízkonákladové aerolinky převzaly asi polovinu letů. „Pořád se vzpamatováváme z bankrotu Malévu. Ale možná jsme na tom lépe než naši předchůdci. Nízkonákladové společnosti zareagovaly docela rychle a zaplnily část mezery na trhu,“ doplňuje Hardy.

Letišti po odchodu národního dopravce výrazně klesl i počet pasažérů. Jeho provozovatel  Budapešť airport předpokládá, že může být ještě hůř. Podle předběžných odhadů má létat přes hlavní město o jeden a půl milionů lidí míň.

Situace v letectví a dopady na tamní ekonomiku se nelíbí ani cestujícím ani zaměstnancům letiště, kteří se proti tomu chystají stávkovat.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)