Nezaměstnanost v eurozóně je rekordní, práci nemá 11 procent lidí

Brusel - Eurozónu sužuje rekordní nezaměstnanost. V dubnu podle dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) činila 11 procent, tedy nejvíc v historii. Na stejné úrovni byla i v březnu, neboť statistici dnes také přehodnotili svůj dřívější odhad ve výši 10,9 procenta. V celé Evropské unii v dubnu narostla na 10,3 procenta z březnových 10,2 procenta.

Bez práce podle odhadu evropských statistiků v dubnu bylo 24,7 milionu lidí v EU, z toho 17 milionů v eurozóně. Množství lidí bez práce se proti březnu zvýšilo o 102 tisíc v EU a o 110 tisíc v 17 unijních státech platících eurem. Proti stejnému měsíci loňského roku v EU přibylo 1,9 milionu lidí bez práce a v eurozóně 1,8 milionu.

Nejvyšší nezaměstnanost tradičně statistici hlásí u Španělska, kde vystoupala už na 24,3 procenta. Naopak nejnižší je v Rakousku, kde činí 3,9 procenta. V České republice je podle metodiky Eurostatu šestá nejnižší z 27 států unie, když činí 6,6 procenta.

Vývoj nezaměstnanosti v EU a v eurozóně v dubnu 2012
Zdroj: ČT24/Eurostat

Očekává se další růst nezaměstnanosti

Nezaměstnanost asi ještě bude dál narůstat kvůli pokračující dluhové krizi a jejím dopadům, které podkopávají možnost firem nabírat další pracovníky. François Cabau z Barclays Capital řekl, že nezaměstnanost v eurozóně bude zřejmě růst do konce roku. „V podstatě od posledního čtvrtletí loňského roku nebyl žádný ekonomický růst a indikátory ukazují na velmi slabý růst pro druhou čtvrtinu (letošního roku),“ uvedl Cabau.

Podle ekonoma Martina van Vlieta z ING by nezaměstnanost v eurozóně mohla dosáhnout 11,5 procenta, pokud se na konci letošního roku dostaví kýžené oživení evropské ekonomiky. Kdyby se tak ale nestalo, pak bude ještě dále narůstat.