Nové rozdělení daní sníží rozpočty 378 obcí, někdy i o 85 procent

Praha - Starostové obcí s malým počtem obyvatel a velkou rozlohou kritizují vládní návrh na nové rozpočtové určení daní. Právě jim totiž hrozí, že od příštího roku přijdou o většinu svých daňových příjmů. Nové rozdělení daní tak na ně dopadne ještě více než na čtyři největší města. Ministerstvo financí ale už na svém návrhu nic měnit nehodlá. Například starosta Stožce na Prachaticku Martin Černý na oficiální stránce, která propaguje nové rozdělení daní mezi obce a města, zjistil, že vláda chce jeho obci příští rok poslat z daní místo šesti milionů pouhou třetinu. Nicméně podle poslance Stanislava Polčáka (TOP 09) nelze opomenout, že změna rozpočtového určení daní má přinést 12 miliard korun. Norma dopadá pozitivně na více než 6 tisíc obcí a měst, řekl v rozhovoru pro ČT.

Starosta tak má strach o budoucnost obce, neboť daně jsou jejím takřka jediným zdrojem příjmů. Nižší rozpočet bude nejspíš znamenat, že na všechny letošní výdaje už obec mít nebude. „Máme před sebou velikánskou investici, vodovod, kanalizaci, ta nás bude stát nějakých 50 milionů,“ vysvětluje starosta. 

Obec doplatila na to, že má málo obyvatel a obrovský katastr, téměř 10 a půl tisíce hektarů. To je více než Olomouc, jen o málo méně než Plzeň a víc než pětina Prahy. Není ale jediná, která přijde o hodně peněz. Ještě větší ztráty hrozí třeba Modravě. Šumavské turistické centrum by mělo od příštího roku na daních dostávat místo čtyř milionů pouhých šest set tisíc. Tedy o celých 85 procent méně než dnes. „Je to špatný na živobytí tady. Budeme se snažit udržet sami, ale jsou obce, kde to třeba možný nebude,“ domnívá se Jaroslav Doležal (nestr.), místostarosta Modravy. 

Kromě Stožce a Modravy dopadne nové rozdělení daní tvrdě třeba i na šumavské Prášily, na Kryštofovy Hamry u Chomutova nebo na Český Jiřetín u Mostu. Všechny tyto pohraniční obce s velkou rozlohou mají přijít od příštího roku o naprostou většinu daňových příjmů. Celkem si od příštího roku pohorší 378 malých obcí. 

Reportáž Petra Vaška a Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale tvrdí, že každá z těchto obcí brala kvůli velké rozloze až dosud ze společných daní příliš. „Ta obec měla naprosto nepřiměřeně vysoké příjmy. My jsme narovnali tuto disproporci,“ tvrdí Kalousek. 


Polčák: Změna přinese 12 miliard korun malým a středním obcím

Méně peněz budou dostávat i čtyři největší města. Ta ale na rozdíl od Stožce nebo Modravy přijdou nakonec jen o několik procent svých příjmů. Přesto to třeba v případě metropole bude o 650 milionů míň. 

Změna rozpočtového určení daní má přinést 12 miliard korun především malým a středním obcím. Norma podle Stanislava Polčáka (TOP 09) dopadá pozitivně na více než 6 tisíc obcí a měst. Ve složité situaci se ocitne přibližně 200 obcí, u nichž dochází k poklesu peněz. U těchto obcí by mohly přijít jisté kompenzace ze státního rozpočtu. "Mluvíme zde o částce zdruba 150 milionů korun, řekl Polčák pro ČT.

Stanislav Polčák (TOP 09)

"Je tedy otázkou, zda v rámci projednávání novely tohoto zákona nepřipravit ještě související úpravu, která alespoň části těch nejpostiženějších obcí přispěla. Nesmí ale zapadnout to, že tato novela dopadne v rozsahu 12 miliard na 99 procent obyvatel země. Tyto extrémní výkyvy, kdy je velký katastr a malý počet obyvatel, nelze jednoduše řešit v zákoně, jelikož zákon má být obecnou normou."

Vláda schválila nové rozpočtové určení daní minulou středu. Poslanci o něm budou poprvé hlasovat na červnové schůzi sněmovny.