Již nyní pořídíte letní dovolenou za cenu „last minute“

Praha - Prodej zájezdů na léto teprve vrcholí, přesto některé cestovní kanceláře již nyní nabízejí dovolenou za cenu zájezdů „last minute“. Letní zájezd lze tak už nyní koupit s dvacetiprocentní slevou a v akcích „last minute“ si lze vybrat i zájezd měsíc dopředu. Cestovky se tak snaží vyrovnat cenám, které nabízejí slevové portály, a proti původním katalogovým cenám prodávají levněji asi o pětinu. Nicméně některé slevové portály dokonce nabízejí pobyty u moře levnější až o 60 procent proti původní ceně.

Vloni si zájezd na poslední chvíli lidé vybírali jen se čtrnáctidenním předstihem, letos lze plánovat víc dopředu. Už teď se v nabídkách cestovních kanceláří objevují zlevněné zájezdy na červen i červenec.

Největší zájem je zatím o zájezdy na začátku prázdnin. Hned první červencový týden jsou totiž dva volné dny a Češi díky nim ušetří dovolenou.

Zlevněné zájezdy dopředu nabízejí i slevové portály, nejčastěji sice jde jen o prodloužené víkendy, ale lze najít i delší pobyty. Slevy průměrně dosahují až 60 procent z původní ceny, u dražších zájezdů to bývá kolem 30 procent.

Slevy se nicméně týkají hlavně zemí, které Čechy letos moc nelákají, například severní Afriky. Ale zlevnit museli i Řekové. Přesto Češi dají u cestovních kanceláří přednost jiným cílům - nejvíc jich zamíří podle odhadů do Turecka, Španělska a Bulharska.

Události o prodeji zájezdů na poslední chvíli (zdroj: ČT24)

A kolik Češi za dovolenou zaplatí?

Průměrná cena týdenního pobytu by se letos měla opět snížit. Zatímco vloni stál 13 tisíc osm set, letos by to mohlo být o pětistovku míň - zhruba 13 tisíc tři sta korun. Na zahraniční dovolenou ročně vyjedou asi 4 miliony Čechů. Víc než polovina z nich si vybere z nabídky cestovních kanceláří. Ti, kdo si cestu organizují sami, nejčastěji míří do Chorvatska a většinou vlastním autem.

A kolik takový výlet stojí? Tady je účet za cestu do Chorvatska: Desetidenní rakouská dálniční známka - 219 Kč a měsíční slovinská známka - 860 Kč. Poplatky za cestu po dálnici ze Záhřebu do Splitu pak proti loňsku zdražily - řidiči teď zaplatí 606 korun. Kdo chce tyto peníze ušetřit, může jet do Chorvatska po okreskách přes Maďarsko. Sice ušetří za poplatky, ale stráví v autě mnohem více hodin.

A kde se vyplatí tankovat?  Majitelé benzinových aut to příliš řešit nemusí. Po cestě je všude levněji než v Česku. Kdo jezdí na naftu, může vzít za levno plnou nádrž ve Slovinsku nebo v Chorvatsku. To znamená, že při současných cenách vyjde cesta z Prahy do Splitu a zpátky řidiče benzinových aut zhruba na 8 tisíc, a kdo má diesel, zaplatí o tisícovku míň.