Joschka Fischer: Úsporná politika Merkelové žene Evropu do katastrofy

Berlín - Bývalý německý ministr zahraničí Joschka Fischer je přesvědčen, že nynější úsporný kurz, který EU diktuje kancléřka Angela Merkelová, žene Evropu do hospodářské katastrofy. Státy proto vyzývá k co nejrychlejšímu vytvoření fiskální a politické unie. „Jde o dny a týdny, možná o měsíce, ale už ne o roky,“ varoval Fischer v příspěvku pro dnešní vydání listu Süddeutsche Zeitung.

Někdejší předseda německých Zelených považuje současnou situaci v eurozóně za velmi vážnou. „Evropský dům stojí v plamenech,“ uvedl Fischer. Evropa v čele s Německem však podle něj „raději dále hasí benzinem než vodou, a úsporná politika vnucená Merkelovou tak oheň urychluje“.

Právě politice omezování výdajů Fischer přičítá za vinu, že se „finanční krize v eurozóně rozrostla do skutečné existenční krize“. „Evropa dnes stojí nad propastí a v nadcházejících měsících do ní spadne, pokud teď Německo a Francie společně neotočí volantem a neseberou odvahu k fiskální a politické unii v euroskupině,“ varoval Fischer.

Řecké euro před Bundestagem
Zdroj: ISIFA/EPA/Tim Brakemeier

Rozpad eura vyvolá v Evropě chaos

Pokud zkrachuje euro, rozpadne se podle něj i společný evropský trh. To bude mít podle jeho názoru za následek světovou hospodářskou krizi, kterou současné generace ještě nezažily. 

Nejprve podle Fischera chaos pohltí Řecko. „Pak vyvolaná bouře vůči bankám ve Španělsku, Itálii a Francii strhne lavinu, která pohřbí Evropu,“ popsal katastrofický scénář. Pokud skončí euro, zmizí podle něj z mezinárodního politického výsluní celá Evropa.

Aby tomu zabránilo, bude Německo podle Fischera „nakonec muset ručit za finanční přežití eurozóny svou hospodářskou silou a svým majetkem“. To podle něj znamená umožnění neomezeného nákupu státních dluhopisů krizových zemí Evropskou centrální bankou, vytvoření společných dluhů prostřednictvím eurobondů a zavedení programů na podporu hospodářského růstu. První dvě opatření vláda Merkelové rozhodně odmítá.