Světové trhy očekávají další příliv dolarů z Fedu

Washington - Další masivní podpora americké ekonomiky je otázkou týdnů, maximálně měsíců. Předpovídají to alespoň světové finanční trhy. Důvodů je hned několik: z amerického trhu práce chodí špatná čísla, výkon tamních firem rovněž slábne a v neposlední řadě světovou ekonomikou nadále hýbe dluhová krize v Evropě.

Americká nezaměstnanost po roce poprvé roste a nových pracovních míst v USA přibývá jen velmi pomalu. Špatná čísla z trhu práce tlačí centrální banku Fed do kouta a ukazují, že americké ekonomice zřejmě dochází síla. Podle analytika Komerční banky Josefa Němého se ukazuje, že opakovaný tisk dolarů ze strany Fedu měl jen krátkodobý efekt.

Nyní je tedy čas na další pomoc. Trhy se shodují, že bankéři, kteří se schází 20. června, přistoupí ke třetímu kolu takzvaného kvantitativního uvolňování. Při něm Fed nakupuje státní dluhopisy, a na trhy tak posílá nové dolary. Banka Morgan Stanley očekává, že centrální banka uvolní zhruba půl bilionu. Němý odhaduje pravděpodobnost tohoto kroku na 70 procent.

Nové kolo kvantitativního uvolňování? (zdroj: ČT24)

Yelena Shulyatyeva, analytička BNP Paribas:

„Možnost dalšího kvantitativního uvolňování už v tomto roce je velmi vysoká. Páteční čísla z trhu práce možná Fed donutí jednat velmi brzy.“

Přísun čerstvých peněz by mohl pomoct nejen ekonomice, ale i finančním trhům. Předchozí vlny totiž způsobily růst jak na akciových, tak komoditních trzích. A růst by se zřejmě netýkal jen amerických burz. „Spíš by se dalo čekat, že by to mohlo pozitivně zapůsobit i na evropské akcie,“ míní analytik Němý.

Příklad Fedu by tak mohla brzy mohla následovat i Evropská centrální banka ve Frankfurtu, což by uvítalo především Španělsko. To se potýká s problémy v bankovním sektoru. O víkendu se navíc nechal slyšet šéf kyperské centrální banky Panikos Demetriades, že bude nejspíš potřeba pomoc i pro tamní banky.