Lidé šetří, nakupují i méně jídla

Praha - Češi šetří. Tržby maloobchodníků v dubnu meziměsíčně klesly o 2,1 procenta. V porovnání se stejným měsícem loňského roku se propadly dokonce o 4,1 procenta. Podle analytiků za to může vyšší DPH a nižší reálné mzdy, stejně jako obavy z budoucnosti. Podle údajů Českého statistického úřadu klesly tržby zejména u potravin a za pohonné hmoty, ale i tržby za prodej a opravy automobilů.

Lidé z nákupních košů vyřazují věci, které nepotřebují, jako například nápoje nebo balené vody. „Již delší dobu pozorujeme, že zákazníci vyhledávají slevové akce. Četnost jejich návštěv neklesá, ale klesá objem nákupního košíku,“ komentovala mluvčí společnosti Ahold Judita Urbánková.

„Dnešní výsledek je studenou sprchou, jelikož trhy čekaly růst o jedno procento… Ani další měsíce pravděpodobně nebudou znamenat žádné výrazné zlepšení… Dokud se však nesníží nezaměstnanost a neposílí se tak domácí poptávka, maloobchodníkům tržby výrazně růst nebudou,“ uvedl analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

„V nepotravinářském zboží jsme už ty poklesy viděli v minulých letech, ale v potravinách je to poměrně nová věc. Tam je skutečně mnohem větší rezistence vůči nějakým tržním výkyvům, prostě potraviny potřebuje každý,“ uvedl Zdeněk Skála, ředitel výzkumu, Incoma. 

Dubnový meziroční propad tržeb z potranin
Zdroj: ČT24

Poprvé po 14 letech lidem klesly reálné mzdy

Podle analytiků má negativní vliv například drahý benzin, růst DPH, ale i to, že lidé mají v peněžence míň peněz. „Poprvé po čtrnácti letech v české ekonomice klesají reálné mzdy a to se samozřejmě odráží i v nižší ochotě spotřebitelů utrácet,“ řekl Petr Dufek, analytik ČSOB. Poptávku podkopávají i rostoucí ceny samotných potravin. Ceny kuřecího masa od prosince vyskočily o téměř deset procent a vajíčka podražila o více než polovinu.

Po očištění o sezonní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v dubnu meziměsíčně reálně snížily o 2,1 procenta. Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v dubnu snížily reálně meziměsíčně o 3,8 procenta a meziročně očištěné i neočištěné o pracovní dny klesly o šest procent. Meziročně neočištěné tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů se snížily o 6,4 procenta a za opravy o 3,1 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot sezonně očištěné tržby klesly reálně meziměsíčně o 1,4 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 3,2 procenta, shodně jako bez očištění. Meziročně neočištěné tržby za prodej pohonných hmot klesly o 7,1 procenta, za potraviny o 5,8 procenta a za nepotravinářské zboží o 0,2 procenta.

Petr Dufek, analytik ČSOB

„Rekordně drahý benzín a nafta vyhnaly zákazníky od čerpacích stanic, a proto pokles v případě pohonných hmot není žádným překvapením.“

Tržby z prodeje potravin klesají celý rok

Tržby z prodeje potravin klesly již dvanáctý měsíc po sobě, a to o šest procent v nespecializovaných a o 3,5 procenta ve specializovaných prodejnách. Pokles tržeb však zaznamenal po šestiměsíčním růstu také prodej nepotravinářského zboží. Nejvýrazněji, o 7,9 procenta, klesly tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží.

Oživil se naopak prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby s růstem o 9,6 procenta. Dařilo se s růstem 5,9 procenta i nadále prodeji počítačů a komunikačních zařízení, o 3,9 procenta pokračoval růst prodeje oděvů a obuvi a o 3,7 procenta farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží.

Vývoj maloobchodních tržeb
Zdroj: ČT24