MF: Český finanční trh je navzdory krizi v dobré kondici

Praha - Podle zprávy, kterou ministerstvo financí předloží ve středu vládě, český finanční sektor i přes nejistotu v eurozóně v roce 2011 prokázal svou stabilitu. Kapitálová přiměřenost bankovního sektoru dlouhodobě roste a udržuje se zhruba na dvojnásobku regulatorního minima, což představuje dostatečný polštář pro případné nečekané ztráty. Také se po třech letech zastavilo postupné zhoršování kvality uvěrových portfolií bankovních domů.

Celkový objem peněz použitelných na finančním trhu během loňského roku vzrostl o 3,7 procenta na téměř 3,9 bilionu korun. Téměř 70 procent z toho přitom tvoří vklady v bankách. Poměr vkladů a úvěrů tuzemských bank byl loni podle zprávy na úrovni 137 procent, což je ve srovnání s ostatními zeměmi EU podle MF vysoce nadstandardní hodnota.

Kapitálová přiměřenost bankovního sektoru podle zprávy dlouhodobě roste a udržuje se vysoko nad regulatorním minimem osmi procent, tedy kolem 15 procent. To podle MF představuje značný polštář pro krytí případných nečekaných ztrát bankovního sektoru. „Statistiky ke konci roku 2011 ukazují, že zhoršování kvality úvěrových portfolií bank se po třech letech zastavilo, což považuji za jeden z dalších pozitivních signálů českého trhu,“ uvedl náměstek ministra financí Radek Urban.